Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1069 від 26.05.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс політики

Віталій Коваль про те, як живе Рівненщина в умовах війни

Віталій Коваль про те, як живе Рівненщина в умовах війни

На Рівненщині війна сповістила про себе вже на перший день від початку повномасштабної агресії, коли вранці 24 лютого російські ракети упали на летовище, а згодом, після ракетних атак горіли місцеві нафтобази, інфраструктурні об’єкти…

Тож чим живе область, яка майже на 220 км межує із Білоруссю, країною, звідки десятки разів злітали й падали на українську територію ракети, де на кордоні формувалася й нині накопичується ворожа техніка? Як вдалося області, територією якої проходять кілька міжнародних транспортних коридорів, стати потужним гуманітарним хабом, де все підпорядковано одній меті, – допомозі фронту та тим, хто зазнав лиха від російської агресії?

Про це та інші ключові аспекти нинішньої ситуації на Рівненщині дізнавався кореспондент Укрінформу в начальника обласної військової адміністрації Віталія Коваля.

Область прийняла 54 тисяч переселенців

Наразі на Рівненщині перебуває понад 54 тисячі переселенців. З них майже 17 тисяч – діти з небезпечних районів. Прихистили майже сотню дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування, 84 дитини-інваліда. Також у нашу область евакуйовані три прийомні сім’ї та чотири дитячі будинки сімейного типу.

– Як їм усім, і дорослим, і малим переселенцям, даєте раду?

– Для допомоги переселенцям створили колцентр допомоги, який діє при обласній адміністрації. Запровадили гарячу лінію психологічної підтримки, на яку вже надійшло понад 800 дзвінків. Люди хочуть знайти душевну розраду, телефонують через відчуття безпомічності, страху, невпевненості в тому, що буде завтра.

– Як інтегруються переселенці?

– Для інтеграції переселенців ми використали різні сервіси пошуку роботи – це і робота Центру зайнятості, і гарячі лінії, запустили телеграм-бот @work_in_Rivne_region, де за останній місяць заповнено понад 200 вакансій. Приємно, що багато переселенців охоче цікавляться роботою.

До речі, область утримала баланс між доходами та витратами. За чотири місяці область перевиконала бюджет. Порівняно з минулим мирним роком, приріст становить майже 9,5?%. Це додаткові 208 млн грн, які надійшли в бюджет.

Релокація: від підприємств до університетів

– На Рівненщину їдуть не тільки люди, постраждалі від російської агресії, а й цілі підприємства. Напевно, це теж величезний шмат організаторської роботи – підготувати і сприяти запуску виробництв у нових умовах?

– Релокуємо усе, що можна – підприємства, університети, установи, клініки. Розуміємо, як це важливо, щоб успішні бізнеси й надалі, навіть в умовах війни, працювали в Україні. Щодо податків на доходи фізичних осіб, то ми їх залишаємо у тих регіонах, звідки приїхали ці підприємства. Переконаний, Чернігівській, Сумській, Харківській областям ПДФО в рази необхідніший, ніж Рівненщині.

Всього з потерпілих районів на Рівненщину надійшло понад 300 заявок для можливого розташування евакуйованих підприємств. Із них приблизно чверть сотні запрацювали.

Діапазон підприємств досить широкий. Від швейного виробництва та продтоварів до меблів, будматеріалів. Рівняни вже навіть каву п’ють від передислокованої у місто виробничої кавової компанії «Есмеро-Сервіс» та продавця преміальної кави «Finca Coffee».

– А як щодо місцевого бізнесу, як він переорієнтовує свою роботу у воєнних умовах?

– Місцевий бізнес теж переорієнтовує свою роботу у воєнних умовах. Наприклад, підприємство, яке займалося фасуванням і дистрибуцією, тепер стало центром збору продуктових наборів в інші області. Швейні підприємства виготовляють розвантажувальні жилети. Макаронна фабрика в рази збільшила виробництво, оскільки на їхню продукцію чекають не тільки на Рівненщині, а й в інших областях.

Щотижня зустрічаємося з представниками бізнесових структур, це зазвичай 120-140 учасників. Обов’язково присутні керівники податкової, митниці, відповідних служб.

Ця синергія дає конкретні добрі результати. От минулого місяця між військовою обласною адміністрацією та представниками Всесвітньої продовольчої програми (WFP) домовлено про допомогу для переселенців. Благодійники вже закупили для громад області 1600 тонн борошна і гороху.

Плануємо нагодувати і Рівненщину, і Чернігівщину, й сусідні регіони

– Віталію Станіславовичу, Ви згадали про співпрацю із закордонними партнерами. Якими є ці контакти зараз, коли йдеться про надання гуманітарної допомоги і, яка роль тут, власне, обласної військової адміністрації?

– Рівненська область уже прийняла майже 5 тисяч тонн гуманітарної допомоги від європейських партнерів. Головне – зробити все прозоро, щоб допомога йшла через дашборди, через онлайн дані. Також важливо допомагати бажанню громадян, релігійних організацій, установ займатись волонтерською діяльністю і підтримувати їх. Окремо працює у нас і медичний хаб на базі Рівненської обласної лікарні. Наприклад, нещодавно Рівненщина перенаправила понад 50 тонн ліків зі США у найбільш постраждалі регіони України – до Харківщини, Чернігівщини, Сумщини.

– Знаю, що постраждала від російської агресії Чернігівська область для Рівненщини відтепер на особливому рахунку?

– Так, Чернігівщина визначена Офісом Президента як підшефна. Виконуємо завдання Уряду щодо формування продуктових наборів з одинадцяти найменувань. Вже відвантажили 200 тисяч. Щодня волонтери фасують майже 10 тисяч наборів. Їздив на Чернігівщину, бачив і розумію, як це все важливо для них. Нині триває другий етап допомоги для Чернігівщини. Громади, релігійні організації допомагають інструментами, будівельними матеріалами, щоб швидше відновити нормальне життя на Чернігівщині, зрештою, в інших областях, яким допомагаємо.

– Яка ситуація зараз в АПК області?

– Дорожимо зараз кожним гектаром, використовуємо всі можливі площі. Із запланованих 420 тисяч га вже посіяли понад 400. До речі, нещодавно понад 150 фермерських господарств отримали насіння кукурудзи з-за кордону. Його аграріям краю безплатно надала міжнародна компанія «Байєр». Усе насіння високоякісне. Так що ініціатива Мінагрополітики – в дії. Загалом, закінчити посівну в області плануємо до кінця травня. Дуже вдячний аграріям, що змінили карту посіву й акцентували увагу на продовольчій групі. Тож плануємо нагодувати і Рівненщину, і Чернігівщину, й сусідні регіони.

Про пальне, рації для тероборони

– А щодо пального, як тут аграрії, та й не тільки вони, почуваються у такій складній ситуації?

– Ситуація складна, втім жодної зупинки посівної через відсутність дизпалива не було. Більшість фермерських господарств наперед запаслися. Є локальні проблеми в окремих фермерів, опрацьовуємо їх індивідуально. Ми забезпечили пальним підприємства критичної інфраструктури. Це швидкі, транспорт Нацполіції, ДСНС, енергетичної та комунальної сфери. Також ми на постійному зв’язку з усіма мережами АЗС Рівненщини. Випрацьовуємо логістичні сценарії для зменшення черг на заправках. Для зручності мешканців запровадили щоденне інформування про пальне на заправках. Такі оперативні дані за відомостями АЗС подаються на інформаційні ресурси ОВА двічі на день – о дев’ятій ранку та о шостій вечора.

– Як почувається рівненська тероборона, чи має все необхідне, аби захистити рідний край?

– Точно є злагодженість і відчуття того, що люди готові і надалі робити те, що роблять. Фінансування обласної оборонної програми з початку війни зросло на 300?%. Так, на придбання одягу та спеціального спорядження для військовослужбовців ЗСУ та інших сил сектору оборони передбачено виділити 55 млн грн, 35 млн грн з яких – це запланована сума субвенцій обласному бюджету та з бюджетів громад. Нині громади вже профінансували майже 25 млн грн, щоб першочергово придбати амуніцію для бійців тероборони, зокрема, шоломи та бронежилети класу 4 та 4+ військовослужбовцям сектору безпеки, які є жителями цих тергромад. Понад 5 млн грн сягнули витрати на закупівлю радіостанцій.

– А як щодо мобілізації тих, хто прибув на Рівненщину з інших регіонів?

– Більш ніж половина, а саме 58?% чоловіків-переселенців вже прибули в центри комплектування для постановки на військовий облік. А третина від поставлених на облік таких осіб уже мобілізовані у ЗСУ.

Про силу духу і тіла

– Віталію Станіславовичу, Ви син заслуженого тренера з греко-римської боротьби, крім цього ще й перший віцепрезидент Всеукраїнської федерації греко-римської боротьби, член НОК України. У нинішніх умовах вдається знайти час на тренування?

– Звичайно. Узагалі, я завжди закликаю усіх, у будь-яких ситуаціях, знаходити час на спорт, оздоровлення. Україні потрібні здорові люди, сильні духом і тілом. Тож, коли випадає можливість, відвідую тренування з греко-римської боротьби. Це мій спорт, як кажуть, по життю. Також нещодавно тренувався із боксерами з Харкова. Спортсмени переїхали до Рівного як переселенці, готуються до участі в міжнародних змаганнях. Узагалі, коли ти тренуєшся, ти в тонусі. Гарна фізична форма допомагає боротися на всіх фронтах і тримати надійний тил.

26.05.2022Олег СНІТОВСЬКИЙ


Переглядів: 613

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21067)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17208)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14465)
• Допомога під час карантину [967] (14379)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14223)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14032)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13877)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13859)
• Живи до ста! [965] (13849)
• Бюджет і ми… [965] (13784)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13776)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13656)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13566)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13564)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13503)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13115)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13097)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (781)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (85)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (78)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (77)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (75)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (75)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (74)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (74)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (73)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (72)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (72)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (72)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (68)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (66)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"