Якщо ви ніколи раніше не чули цієї назви, це ще не означає, що вам немає чого боятися. Аспартам – один з найпоширеніших цукрозамінників, який активно використовується у виробництві дієтичних продуктів – низькокалорійних йогуртів, десертів, газованих напоїв з маркуванням sugar free, жувальної гумки, сиропів від кашлю і навіть деяких полівітамінах. Він дуже солодкий і практично не містить калорій, тому його так люблять виробники для схуднення. Проте, аспартам може завдати організму куди більшої шкоди, ніж кілька зайвих кілограмів. Речовина підвищує рівень фенілаланіну і аспаргінової кислоти – сполук, які можуть пригнічувати нейромедіатори, дофамін, норепінефрин і серотонін – головні регулятори нейрофізіологічної активності.
Продукти з білого борошна
При виробництві білого борошна видаляються багаті корисними поживними речовинами висівки і зародки, які містять харчові волокна, вітаміни групи В, залізо, магній і вітамін Е. Залишається тільки крохмалистий ендосперм, який продовжує термін зберігання зерна. Оброблене борошно має значно вищий глікемічний індекс, тобто стрімко підвищує рівень цукру в крові, через що погіршується робота мозку і зростає ризик розвитку недоумства і хвороби Альцгеймера.
Смажена їжа
Звичайно, від фастфуду та інших смажених в маслі продуктів ми і так часто відмовляємося, щоб не набрати кілограми, однак якщо від зайвої ваги вас можуть врятувати пара зайвих годин, проведених в спортзалі, то з тими втратами, які смажена їжа завдає мозку, спорт, на жаль, не впорається. Регулярне вживання смажених продуктів може привести до підвищення рівня холестерину в крові і серйозних проблем з серцем і судинами, а здоров’я судин безпосередньо пов’язане зі здоров’ям мозку.
Продукти з низьким вмістом клітковини
Хоча продукти з низьким вмістом клітковини можуть бути не так шкідливі для мозку, як перераховані вище, вони все одно стануть не самим здоровим вибором. Багаті клітковиною продукти уповільнюють засвоєння їжі, яку ви їсте, що призводить до зниження інсулінової реакції організму, що знижує окислювальний стрес і ризик розвитку діабету і хронічних захворювань серця і мозку.
¤ Безпрограшна серія «Вереса» завершилася розгромною поразкою у ЛьвовіПропустивши два швидких м’ячі і ще в першому таймі залишившись у чисельній меншості, «Верес» поступився «Карпатам» у Львові і перервав свою десятиматчеву безпрограшну серію. Ця поразка стала найбільшою за часів відродженого народного клубу і третьою найбільшою для «Вереса» в елітному дивізіоні чемпіонату України....
| | ¤ Cкільки потрібно мити волосся шампунем?Двічі милити голову шампунем – необхідність чи маркетинговий хід? Як насправді правильно мити голову, розповідають експерти....
|
¤ Ботокс для профілактики зморшок: що про це думають медики?Перед тим як у молодому віці почати ін’єкції ботоксу, варто врахувати всі плюси та мінуси і порадитися з лікарем. Бо є нюанси....
| | ¤ Проблеми з пам’яттю:втома, перевантаження чи щось серйозніше?На забудькуватість скаржаться багато: від молодих до людей похилого віку. Спочатку це проявляється начебто в дрібницях, але часто з віком проблема посилюється, і у якусь мить ми розуміємо, що нам важко на себе покластися, так багато витікає, не утримується, розчиняється ніби в повітрі. І тут ми починаємо замислюватися: це просто накопичилася втома і потрібно з’їздити у відпустку, попити вітамінки, чи справа в чомусь суттєвішому? А раптом провали у пам’яті – ознака захворювання? Давайте проаналізуємо, чому пам’ять може нас підводити і що з цим робити....
|
¤ На потягу вдарило струмом: двоє неповнолітніх отримали термічні опікиІнцидент стався 7 грудня близько 20:40 на залізничній станції Верба, що на Дубенщині....
| | ¤ У Рівному запрацювала нова модель громадського транспортуМожна сміливо говорити про те, що з 1 грудня у Рівному почала працювати нова модель громадського транспорту. Так, на вулиці міста виїхали нові автобуси, які курсують за маршрутом 47А. А загалом для зменшення заторів у місті значно зменшилася кількість маршруток малої місткості....
|
|