Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1114 від 17.04.2023p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Травень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс житейський

Лікар завжди винен. Як замовчують медичне сортування

Лікар завжди винен. Як замовчують медичне сортування

"Зазвичай до вечора всі лихоманили, а вчора тільки у п'яти пацієнтів до вечора була температура, і то вона була до 38,2. Всі себе почували добре, брали повторні мазки у всіх, когось на КТ відправили. Готуються до виписки ці пацієнти. Але є важкі теж. Чоловік вчора з КТ-3 [з ураженням легень до 75%], абсолютно стабільний, сам ходив, сам харчувався, розмовляв, років 45 йому: 5-6 днів до 40 доходила температура, лихоманив. І вчора ввечері різко у нього впала сатурація [рівень кисню в крові], посиніти.

А реанімація у нас повна, я і завідувач були в цей час. Ввели преднізолон і бігом з ним на каталці в реанімацію. А там місць немає, довелося дідуся, який після інсульту, з переломом ребра [можливо через реанімаційних заходів і непрямого масажу серця], що у нього ще… Ну, коротше, він взагалі не рухається, днів 10 не відкриває очі, дуже важкий і з ковідом ще, КТ-3 теж. Довелося відключати його від ШВЛ апарати і підключати молодого, щоб врятувати його. Важких переводять у відділення, щоб в реанімації звільняти місце для молодих, які раптом отяжелеют", — так описує свою зміну співробітник однієї з московських лікарень, перепрофільованих під роботу з COVID-19. Перевірити правдивість його слів, як і з'ясувати імена пацієнтів редакції не вдалося.

Кореспондент "Свободи" поговорив з двома десятками медиків з різних кінців країни: частина з них працює в лікарнях, перепрофільованих під роботу з COVID-пацієнтами, частина немає. Всі реаніматологи, з якими поспілкувалося РС, підтвердили, що чули про подібні ситуації навіть і до епідемії, але нікому не доводилося потрапляти в них особисто: говорити про конкретних пацієнтів медпрацівники відмовляються навіть на умовах анонімності. Цікаво, що медики, які до реанімації відношення не мають, часто про такі випадки не чули зовсім: оскільки мова йде про кримінальний злочин, про них намагаються не говорити навіть з колегами.

Вентиляція металобрухтом

Я сама була не раз свідком, як відбувалася евтаназія*, але самій брати участь в цьому не доводилося

Як розповіли РС реаніматологи, незважаючи на те що проблема з дефіцитов на медичні товари була завжди, трагічних наслідків найчастіше вдавалося уникнути. "З мого минулого життя в міських лікарнях я знаю, що завідувачі реанімацій трохи підхитрюють і подають меншу кількість [апаратів], ніж є насправді, щоб був якийсь резерв,-говорить Армен Оганесян, завідувач відділенням анестезіології-реанімації однієї з великих московських клінік. — Всі знають, що привезуть хворих більше, ніж ти зможеш переварити. Рішення завжди якось виходило знайти, але ситуації, близькі до подібного вибору, були. Таке питання може встати в будь-який момент. Прийде COVID-22 і захворіє в 10 разів більше. Разом. Або масове отруєння. Хто буде приймати рішення? Хто зважиться ввести allocation protocol-кого рятувати в першу чергу, кого не рятувати взагалі? Перекладуть все на лікаря в поле. Він або вона буде в першу чергу рятувати наймолодших і перспективних в плані виживання, але тихо, не афішуючи. На війні є узаконене сортування, на громадянці це неможливо, навіть при НС".

"У нас в лікарні 12 реанімаційних ліжок на три працюючих ШВЛ, — говорить Наталія, реаніматолог з ЦРЛ в невеликому місті в Центральній Росії (всі імена анонімних співрозмовників в статті вигадані). — Коли виникає ситуація, що всі апарати зайняті, а якийсь пацієнт раптово погіршився, ми починаємо використовувати все, що можна: котимо наркозно-дихальний апарат з операційної або витягуємо ці "фази", які були створені для військово-польових умов, вони застаріли, не відповідають ніяким стандартам, пошкоджують легені і взагалі-то не повинні використовуватися в стаціонарах. Одного разу я бачила, як пацієнту інтубували трахею і під'єднали до мішка Амбу. У великих тисячних лікарнях все складніше. Там великий потік пацієнтів, їх намагаються швидше перевести, хто більш-менш себе почуває, щоб звільнити ліжка. У таких лікарнях може бути різне. Я сама була не раз свідком, як відбувалася евтаназія, але самій брати участь в цьому не доводилося".

Заходжу в палату, а там помирає три бабусі. Ось всіх трьох можна забрати, всіх трьох треба підключати до апарату ШВЛ, а їх банально немає.

У такій "тисячній" лікарні в Петербурзі працював реаніматолог Іван: "У мене іноді вся реанімація була завалена, кожен був підключений до ШВЛ, в тому числі до цього металевого сміття [старим апаратам ШВЛ, в тому числі радянського виробництва]. Мені дзвонить невролог, каже:"заберіть у мене бабусю в реанімацію, щось вона стала вмирати". Заходжу в палату, а там помирає три бабусі. Ось всіх трьох можна забрати, всіх трьох треба підключати до апарату ШВЛ, а їх банально немає. І неможливо щось зробити, просто три людини вмирають. Ось це варіант патової ситуації. А потім невролог навіть не викликає реаніматолога на такі випадки, і пацієнти гинуть в палаті. Ніякої пандемії тоді не було".

При цьому, за словами співрозмовників РС, і лікар, і адміністрація лікарні зроблять все, щоб не привернути увагу наглядових органів. "В історії вони напишуть, що застали смерть в палаті, помер від інсульту, — пояснює Іван. — Якщо є якісь явні ознаки гіпоксії, то дійсно разом з реаніматологом може бути запис, що була проведена інтубація і реанімація в повному обсязі. А так, формально при смерті людини необхідна серцево-легенева реанімація. Апарат ШВЛ не обов'язково повинен брати участь, значить, не обов'язково згадувати, що його не було".

Реаніматолог Пермської мкл № 4 Микола Осадчий сказав В інтерв'ю РС, що за шість років роботи з такими ситуаціями не стикався, хоча чув різне від колег з інших медустанов. Пацієнтів з COVID лікарня Осадчого поки не приймає, втім, ліжок в Пермі стає все менше. "Будемо користуватися тим, що є, — каже Осадчий, відповідаючи на питання, що буде, якщо доведеться працювати з коронавірусом. — У нас 18 апаратів ШВЛ на 18 ліжок, хоча тільки три сучасні, які підходять пацієнтам з COVID. Але проблема в тому, що в Пермі частина лікарень перепрофільована під COVID, а частина закрита на карантин у зв'язку з тим, що там був виявлений COVID. Крім нас тільки одна лікарня приймає планових пацієнтів. У нас в реанімації 2-3 вільних місця. Якщо раптом… як я собі уявляю, можна відкрити пост в операційній, але вони теж вичерпні — у нас 9 операційних, тобто там 9 апаратів, і все".

За словами лікаря-ендокринолога, Ольги Демічевої (випадків, коли пацієнти гинули через нестачу апаратів ШВЛ, вона не знає), в системній нестачі обладнання винна реформа охорони здоров'я: "оптимізації 2014-2015 рр.передувала модернізація медицини. Передбачалося, що за заявками клінік їм закуплять найсучасніше обладнання. Ми склали заявки. Відправили до Департаменту охорони здоров'я. Але те, що ми отримали за програмою модернізації, поруч не стояло з тим, що ми замовляли. Наприклад, нам поставили апарат для гастроскопії з розхідниками, які коштували в кілька разів дорожче, ніж перебування одного пацієнта, тобто їх закупівля була неможлива. І ось, будь ласка, не вистачає апаратів ШВЛ, а багато чого зайвого просто згнило на задніх дворах медустанов".

Історія для прокурора

Пацієнт може отримати найгірший апарат, даремний, небезпечний, але отримати повинен

І старі апарати ШВЛ, і підручні засоби на кшталт мішків Амбу не можуть повноцінно вентилювати легені, але в разі загибелі пацієнта його посмертний епікриз буде виглядати як годиться. "Якщо не дай бог вилізе назовні, почнуться звинувачення в бік керівництва лікарні, воно почне звинувачувати лікарів, — говорить Петербурзький реаніматолог Іван. — Буде велике розбирання, але підсумок один — лікар, який допустив витік інформації, буде як мінімум звільнений". "Завжди була ця проблема, ще в медінституті всім говорять, що історію хвороби лікар пише для прокурора, — пояснює реаніматолог з великого федерального центру Віктор. — У кожного фантазія своя. Прогресивна серцева недостатність, наприклад: не встигли підключити до ШВЛ, помер, не доїхавши до реанімації". Те саме говорить і Армен Оганесян: "це невирішуване питання, формально такого бути не повинно. Навіть після землетрусу і надмасових надходжень ніхто не зізнається, що людина чогось не отримала. Таке ПП буде трактовано як помилка конкретного чергового лікаря, тому що будь-який начальник скаже: "як так, в сусідній кімнаті стояв резерв, а він його не використовував. Він міг мені зателефонувати, і я б все організував або він міг тимчасово використовувати апарат ручної вентиляції". Зрозуміло, що на апараті ручної вентиляції пацієнт з пневмонією, швидше за все, загине, але сказати, що він загинув від нестачі чого-небудь, не можна. Пацієнт може отримати найгірший апарат, даремний, небезпечний, але отримати повинен. Я через це не готовий йти в держсектор, я не хочу працювати, коли тебе ніхто не питає, є у тебе місця чи ні, можеш ти це робити якісно чи ні. Швидка привезла-повинен прийняти, результат не важливий. Історію напиши правильно, і ок".

17.04.2023


Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1169 від 15.05.2024p.
¤ 
Погрожував револьвером священнику

Погрожував револьвером священнику

Інцидент стався першого травня близько 17 години у храмі на вулиці Соборна у Рівному....

¤ 
Зіткнення мотоцикла з автомобілем

Зіткнення мотоцикла з автомобілем

Автопригода сталася третього травня близько 16:30 у селищі Соснове, що на Березнівщині....

¤ 
Цього року стартує проєкт Фонду держмайна «Земельний банк»

Цього року стартує проєкт Фонду держмайна «Земельний банк»

Реалізація проєкту «Земельного банку» дозволить аграріям отримати доступ до ринку державних сільгоспземель через онлайн-аукціони в електронній торговій системі «Прозорро.Продажі». Це забезпечить ринкову вартість оренди, яка буде залежати від розташування, якості ґрунту та наявності інфраструктури. Початкова ціна складатиме 12 % від нормативної грошової оцінки угіддя....

¤ 
Кличко на саміті мерів: «Сильної, демократичної і безпечної Європи без України як рівноправного партнера бути не може»

Кличко на саміті мерів: «Сильної, демократичної і безпечної Європи без України як рівноправного партнера бути не може»

Мер Києва Віталій Кличко взяв участь у саміті мерів, який відбувся у Парижі, разом з очільниками інших європейських міст. На саміті обговорили майбутнє Європи та загрози популізму для демократії. Про це Віталій Кличко повідомив у своєму Telegram-каналі....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21373)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17498)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14693)
• Допомога під час карантину [967] (14604)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14443)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14261)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14148)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (14112)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (14107)
• Живи до ста! [965] (14075)
• Бюджет і ми… [965] (14016)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (14015)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13891)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13797)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13790)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13722)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13344)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13321)

ТОП-15 свіжого номера:

• Кличко на саміті мерів: «Сильної, демократичної і безпечної Європи без України як рівноправного партнера бути не може» (712)
• Хрумке кокосове печиво (74)
• Кличко на саміті мерів: «Сильної, демократичної і безпечної Європи без України як рівноправного партнера бути не може» (73)
• На Рівненщині вже визначили пункти тестування НМТ (67)
• Зіткнення мотоцикла з автомобілем (66)
• Цього року стартує проєкт Фонду держмайна «Земельний банк» (65)
• Погрожував револьвером священнику (63)
• Три симптоми на шкірі, які вказують на проблеми з печінкою (62)
• Чому потрібно їсти редиску: чим корисний овоч для організму? (62)
• 8 трав і прянощів, які можна вирощувати на підвіконні (61)
• Як відтерти сліди скотчу зі скла та меблів без подряпин? (60)
• Прості способи позбутися від комарів (59)
• Напій, який зменшує тривожність і допомагає розслабитися (59)
• Що буде з вашим кишківником, якщо їсти корицю щодня? (58)
• Як обрати ідеальну електричну зубну щітку для здоров’я вашої посмішки? (58)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"