Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №308 від 06.09.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Люди справи

Богдан Булик у дзеркалі газифікації Рівненщини

Богдан Булик у дзеркалі газифікації Рівненщини

Сорок п’ять років тому, у вересні 1962-го, в оселях мешканців обласного центру з’явився “блакитний вогник”

Нинішній рік для начальника Рівненського лінійного виробничого управління магістральних газопроводів філії УМГ “Львівтрансгаз”, заслуженого працівника промисловості України Богдана Мирославовича БУЛИКА особливий: співпали дві пам’ятні в житті події - сорок п’ять років тому юний кочегар газової котельні з Кам’янка-Бузького райуправління Мінського управління магістральних газопроводів став першим оператором газорозподільчої станції в Рівному, яка, власне, у вересні 1962 року і поклала початок газифікації міста й області.

Напередодні професійного свята - Дня працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості - журналіст “Рівне-Ракурсу” зустрівся з ветераном газової галузі, одним із активних творців газотранспортної системи на Рівненщині паном Буликом.

“Я пишаюся тим, що був

першим оператором

ГРС у Рівному”

- Богдане Мирославовичу, почнемо з того, що Ваша трудова біографія є невід’ємною частиною піввікової історії газифікації Рівненщини з усіма її здобутками і проблемами…

- Дійсно, перша газова магістраль перетнула кордон Рівненщини в 1961 році. Це було відгалуження від основного газопроводу “Дашава - Мінськ”. І вже незабаром, у вересні 1962 року, з’явився газ у Рівному, а згодом і в багатьох районах області. Я пишаюся тим, що був першим оператором ГРС у Рівному. Важко осягнути скільки за цей час було вкладено праці задля того, щоб у сотнях тисяч осель наших краян та на багатьох підприємствах запалав “блакитний вогник”.

- Напевне, Ви, перший оператор ГРС у нашому місті, були улюбленцем Фортуни, якщо Вам пощастило стати ще й першим начальником Рівненського управління магістральних газопроводів, створеного за Вашою ж ініціативою?

- Сфера впливу очолюваного мною з грудня 1993 року Камянка-Бузького управління магістральних трубопроводів охоплювала п’ять районів Львівської області, два - Волинської та всю Рівненську область. Враховуючи специфіку галузі, зокрема, систему реалізації газу споживачам, та з метою надійної та безаварійної експлуатації магістральних газопроводів я підняв перед керівництвом “Львівтрансгазу” питання про реорганізацію управління і виділення в межах Рівненської області окремої структури. Директор УМГ “Львівтрансгаз” Іван Палцан з розумінням поставився до моєї ідеї. Ініціативу також підтримав “Укртрансгаз”, що дало можливість створити 1 жовтня 1995 року Рівненське УМГ. Таким чином, я справді безпосередньо причетний до народження і становлення всієї інфраструктури обласного галузевого управління.

“Ми, магістральники,

на Рівненщині своє завдання виконали”

- Чим вирізняються останні роки в роботі очолюваного Вами підприємства?

- Тим, що у нас стало менше проблем, пов’язаних із підготовкою до зими. Разом із тим мене хвилює те, що магістральні газопроводи на території Рівненської області з року в рік старіють, адже експлуатуються понад 40 років. Тож доводиться виділяти все більше і більше коштів для того, щоб забезпечити безперебійну і безаварійну експлуатацію газотранспортної системи на Рівненщині, надійне постачання якісного газу всім його споживачам.

- Чи багато залишилося докласти зусиль для повної газифікації північних районів Рівненщини, де опалення дровами перетворює кожну селянську піч у свого роду міні-реактор, шкідливий для здоров’я людей?

- Я би сказав, що майже всі райони мають природний газ, тобто підводящий газопровід відвід-магістралі на периферії. А продовження газової мережі в населених пунктах - це сфера спільної дільності ВАТ “Рівнегаз” та місцевої владої. Ми, магістральники, на Рівненщині своє завдання виконали, залишилося хіба що вдосконалити існуючу систему. Тобто, зробити в деяких місцях перемички, щоб не було перепадів тиску, особливо при низьких температурах в осінньо-зимовий період.

Хотів би наголосити на тому, що вдосконалення газотранспортної мережі в області - дуже важлива і значна за обсягами і часом робота. Так, лише за останні роки було завершено будівництво і введено в експлуатацію газопровід Турійськ - Рівненський промвузол діаметром 700 міліметрів. Зараз ми проводимо його діагностування. Можу запевнити, що в опалювальний сезон 2007-2008 років даний газопровід буде працювати на повну потужність, підстраховуючи існуючі газові мережі, які будувалися в регіоні ще в 50-их роках і були введені в дію на початку 60-их.

- Отже, можна сподіватися на те, що, незважаючи на морози, якість, тиск і кількість газу будуть відповідати технічним нормативам?

- Якість газу у нас відмінна. На підприємстві є відповідні служби, які здійснюють постійний контроль за якісними показниками. Тож до якості газу немає ніяких претензій, а щодо кількості - це вже залежить від оплати споживачами отриманого газу.

“Люди зрозуміли, що за газ потрібно платити - адже це товар”

- До речі, в середині 90-их років проблема розрахунків за газ була ахіллесовою п’ятою газової галузі. Що змінилося з того часу?

- В останні роки ця проблема втратила свою колишню гостроту, люди зрозуміли, що за газ потрібно платити - адже це товар, вартість якого акумулює затрати на його видобуток і транспортування. Ми працюємо з районними, міськими селищними і сільськими радами, спілкуємося з людьми, щоб уникнути негативних наслідків, пов’язаних із незадовільною оплатою послуг газопостачання. Особливо ця проблема виникає під час опалювального сезону, влітку простіше - впливає сезонне скорочення споживання газу. Тим не менше, напередодні нашого професійного свята приємно відзначити, що, нарешті, досягнуто взаємопорозуміння зі споживачами: більшість з них стали вчасно розраховуватися за газ. Це дає нам змогу підтримувати в належному технічному стані газопроводи і тим саме гарантувати безперебійне постачання “блакитного палива”.

- Богдане Мирославовичу, злагоджену діяльність будь-якого виробничого колективу визначають не тільки економічний і технічний чинники, а й те, що в радянські часи було модно називати “людським фактором”. Гадаю, і в ринковій економіці цей фактор не втратив своєї значимості…

- Немає сумніву в тому, що люди, які працюють на нашому підприємстві, заслуговують на велику подяку і ще більшу турботу про них. Їхня робота - напружена і відповідальна. Увесь колектив нашого управління вдень і вночі, незважаючи на негоду й вихідні, завжди роблять все можливе, щоб запобігти і якомога швидше локалізувати аварії. За сорок п’ять років існування системи газопостачання на Рівненщині напружених ситуацій було чимало, але ми їх оперативно вирішуємо, щоб комунальна сфера та промислові підприємства краю безперебійно отримували газ. А це - і тепло й затишок у наших оселях, і виробництво без вимушених простоїв.

“Нові робочі місця

не створюються

на барикадах”

- Ви пройшли в газовій промисловості шлях, умовно кажучи, від рядового до генерала. Напевне, Вам на цьому шляху пощастило і на наставників, і на учнів?

- Мені пощастило працювати з хорошими людьми, в яких можна було навчитися не тільки як виходити зі скрутних виробничих ситуацій, але і як спілкуватися з людьми, шанувати їх гідність. Я пишаюся своїми учнями, ми разом пройшли всі низи служби, знаємо, що таке траншея, засувка, вогневі роботи, пов’язані з ризиком для життя. Нині мої колишні колеги керують великими виробничими колективами, що експлуатують і будують газові магістралі. Це відомі в області люди - голова правління ВАТ “Рівнегаз” Петро Дубас і керівник ВАТ “Рівнегазбуд” Микола Корчук. Сьогодні у нас спільна мета - розвиток газифікації на Рівненщині, забезпечення надійності та безперебійності газопостачання.

- Богдане Мирославовичу, Булика багато років знали і шанували в області як депутата облради. Чимало людей і підприємств, яким Ви допомогли як народний обранець, чекали продовження Вашої депутатської місії: адже Ваше ім’я могло додати політичної ваги будь-якій партії, що прагнула отримати й отримала представництво в облраді. Чому Ви їх розчарували?

- У мене є власна позиція стосовно того, що відбувається в країні. Я відмовився від участі у виборах до обласної ради останнього скликання. І причина не тільки в тому, що відповідальна робота керівника регіонального газотранспортного управління забирає багато часу й енергії.

- І на завершення: кажуть, що кожен мужчина повинен за своє життя побудувати будинок, посадити дерево і виховати сина. Ви виконали цю програму?

- Маю будинок, садочок, дочку і зятя, які відсутність сина компенсували внуками. Я радий , що мої діти продовжили батьківську справу: дочка працює оператором ГРС, а зять займається питаннями матеріально-технічного забезпечення. Обоє мають вищу освіту газового профілю, традицію порушив старший внук - цього року він поступив на юридичний факультет Львівського національного університету імені Франка.

- Ваша найбільша мрія?

- Економічне благополуччя і політичний спокій в Україні, адже нові робочі місця не створюються на барикадах.

- Ваші побажання колегам і партнерам напередодні професійного свята…

- Хочу побажати всьому колективу управління, всім його діловим партнерам щастя і міцного здоров’я, оптимізму і процвітання. Нехай завжди Вас супроводжує щира людська вдячність за все корисне, що Ви робите для народу і держави! Нехай у Ваших родинах завжди буде тепло і затишно! Сімейного Вам благополуччя і всіх гараздів!

Досьє “РР”

З 1 жовтня 1995 року Богдан Мирославович Булик очолює Рівненське лінійне виробниче управління магістральних газопроводів філію УМГ “Львівтрансгаз” ДК “Укртрансгаз” ДАК “Нафтогаз України”. Під його вмілим керівництвом підприємство експлуатує близько 720 кілометрів магістральних газопроводів та відгалужень від них, 33 газорозподільні станції, транспортує понад 1,3 мільярда кубометрів газу на рік. За його безпосередньої участі за останні роки в Рівненській області збудовано і введено в експлуатацію понад 240 кілометрів магістральних газопроводів і відгалужень від них, 11 газорозподільних станцій та багато інших об’єктів газотранспортної системи. Успішно завершено будівництво газопроводу -відводу до міст Рокитно, Корець, Дубровиця, здано в експлуатацію 22 кілометри газопроводу до Рівненського промвузла.

06.09.2007Спілкувався Олександр ОЛЬХОВИК


Переглядів: 1048

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 17.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21187)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17330)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14561)
• Допомога під час карантину [967] (14484)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14321)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14135)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14007)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13979)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13972)
• Живи до ста! [965] (13954)
• Бюджет і ми… [965] (13890)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13881)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13757)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13667)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13661)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13609)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13218)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13192)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (533)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (73)
• Тонкощі заварювання кави (68)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (68)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (68)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (65)
• Небезпека вологих серветок (63)
• Часникові стрілки корисніші за часник (62)
• Особливості вживання видів води (61)
• Пиріг «Чорний ліс» (61)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (60)
• А ваш шампунь безпечний? (58)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (57)
• Нецукровий діабет (54)
• Водій напідпитку пропонував хабар поліцейським (50)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"