Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №331 від 14.02.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Злочин і кара

Батьки власноруч споюють дітей

Батьки власноруч споюють дітей

Чотирирічна дівчинка померла після вживання алкоголю

В останні кілька місяців Острозький район став епіцентром масових дитячих алкогольних отруєнь. Не встигли люди оговтатись від страшної звістки про смерть чотирирічної дівчинки у листопаді минулого року, як у січні до Острозької центральної районної лікарні потрапив хлопчик. Минулого тижня - ще двоє малолітніх братів із села Межирічі. Усі вони отруїлися сурогатом алкоголю. Лише завдяки старанням місцевих лікарів, хлопчикам, на щастя, вдалося вижити...

Та найстрашніше те, що вік дітей, яких самі ж батьки (!) пригощають вином чи горілкою, стає все нижчим...

Реальні історії

Тиждень тому усі місцеві засоби масової інформації облетіла звістка про те, що до Острозької райлікарні потрапили двоє братиків з гострим отруєнням алкогольним сурогатом. За словами заступника Острозького міжрайонного прокурора Миколи Соболєва, батько сімейства нещодавно повернувся із заробітків. Того вечора близько дев’ятої години він вирішив “підвищити апетит” і випити чарчину новомодного вина у паперовій тарі. “А щоб не пити самому, як останній алкоголік, - виправдовувався пізніше горе-батько, - пригостив “за компанію” і старшого шестирічного сина Віктора”. Скуштувати винця батько дозволив і Дмитрику, якому лише чотири роки! Діти зробили по кілька ковтків...

“За деякий час повернулась додому матір, - зазначає прокурор. - Вона помітила, що дітям стало зле. Перше, що спало їй на думку, - харчове отруєння. Та згодом діти розповіли, що пили разом із батьком вино”. Перелякана матір викликала швидку...

За цю справу відразу взялися правоохоронці. Батько два дні переховувався від міліції, та врешті його затримали. На жаль, він уникнув кримінальної відповідальності: діти - вдома, їх стан - задовільний (про це повідомив головний лікар Острозької центральної районної лікарні Василь Ваняник). Тому, згідно з законодавством, цю справу розглядатимуть лише як адміністративне правопорушення.

Мама хлопчиків категорично відмовляється від коментарів.

Найжахливіше те, що батьки, причетні до алкогольних отруєнь малюків, протягом останніх десятиліть підлягають лише адміністративній відповідальності, адже наслідки скоєного правопорушення “не дотягували” до кримінальної. А от життя чотирирічної дівчинки не вдалося врятувати. З “легкої руки” рідної матері воно обірвалося так рано...

За словами Миколи Соболєва, під час перевірки виявилось, що мама дала дівчинці 200 г (!) спиртного, внаслідок чого дитина померла. Достеменно невідомо, чим же пригостила матір дівча, адже лікарі так і не змогли визначити склад отруючої речовини (у медичному висновку було лише зазначено: “отруєння невідомою речовиною”).

15 листопада минулого року прокуратура Острозького району порушила кримінальну справу за статтею 166 ККУ “Злісне невиконання батьківських обов’язків по догляду за дитиною, що спричинило тяжкі наслідки”. Наразі батьки дитини очікують вироку суду, який має вирішити їхню долю. За словами помічника прокурора області з питань захисту прав і свобод неповнолітніх Рівненської прокуратури Ольги Крот, це взагалі перший випадок у Рівненській області, коли батьків притягнули до кримінальної відповідальності за алкогольне отруєння, що призвело до смерті дитини! Хоча протягом минулого року прокуратурою області порушено 16 кримінальних справ за злісне невиконання батьківських обов’язків.

Страхітлива статистика

А в цей час щомісяця до Рівненської обласної дитячої лікарні з діагнозом алкогольне отруєння потрапляє близько десяти дітей. За словами головного лікаря цього медзакладу Віталія БОЙКА, більшість із них - підлітки, але нерідко сюди госпіталізують діточок віком до шести років. А для них 20 грамів алкоголю - вже крайня смертельна доза!

Яскравим прикладом батьківської недбалості є і той факт, що, в середньому, трьом дітям щомісяця лікарі обласної дитячої лікарні ставлять діагноз “крайнє фізичне виснаження”. Віталій Бойко з жахом згадує, що серед них бувають навіть тижневі малята, батькам яких просто ніколи їх нагодувати! “Минулої осені до нас у критичному стані привезли дівчинку двох з половиною років. Їй тиждень здійснювали штучну вентиляцію легень. Батьки з’явилися лише на третій день перебування дитинки у лікарні...”- розповідає Віталій Бойко.

Загалом, ситуація з дитячим алкоголізмом набирає широких масштабів по всій Україні. За даними нового дослідження ВООЗ, Україна займає перше місце в світі у рейтингу споживання алкоголю серед дітей і молоді (40 відсотків підлітків споживають алкогольні напої принаймні раз на місяць). До прикладу, російські школярі займають 15 сходинку. Серед підлітків найпопулярнішими напоями є слабоалкогольні, зокрема, пиво. Таким чином, зростає рівень пивного алкоголізму. На кожні 100 алкоголезалежних - 10 залежних від пива.

Не краща ситуація, зокрема, і в Рівненській області. Як повідомила лікар-методист обласного центру психічного здоров’я населення Галина Кашпер, в області на “алкогольному” обліку перебуває більше 13 тисяч осіб: майже шість відсотків із них - молоді люди віком до 30 років. Згідно з опитуванням молоді віком 14-18 років, яке проводили фахівці Рівненського центру, половина учасників (а це учні рівненських загальноосвітніх шкіл) зізналися, що вперше спробували алкогольні напої у 9-10 років! Стільки ж дітей лише інколи вживають слабоалкогольні напої та пиво, трохи менше підлітків - вживають їх два рази на тиждень. Цікаво, що більшість із опитуваних - діти з благополучних сімей.

Головне: всі вони не знають, що навіть “слабоалкоголки” можуть викликати важку інтоксикацію та падіння тиску...

Проблема всієї нації

Та суспільство найбільше повинно турбувати те, що усі діти вважають алкоголь засобом розслаблення чи то пак - “схованкою” від проблем. І не дивно, адже їм є в кого повчитися. Нас тепер не страхають заклики, що українська нація спивається! Ми до цього просто звикли?! Звикли до того, що за рогом безкарно торгують самогоном, що у магазинах десятирічним дітям “без проблем” продають алкогольні напої, що реклама алкоголю фігурує у всіх засобах ЗМІ, а серед більшості дорослих ще здавна побутує думка, що стакан пива у 12 років - це норма.

“Серце кров’ю обливається, - жаліється Віталій Бойко, - коли нещасних діток, які потрапляють до нас на межі смерті, доводиться віддавати назад у руки горе-батькам, які довели їх до такого стану. Звісно, ми повідомляємо у відповідні владні органи про такі факти, але... через нетривалий проміжок часу ті ж малюки повертаються до нас знову, з тим самим діагнозом”. Ось вам і відповідь: діти не захищені від власних батьків. Державна влада ініціює дітонародження, виплачуючи чималі суми соціальної допомоги. Але, на жаль, вона не контролює, чи ці гроші витрачаються саме на дитину. Батьки “продають” дітей державі, а вони їй, виявляється, непотрібні...

В тему:

“За вітчизняними даними, щоп’ять хвилин в Україні помирають від алкоголізму”, - пише всеукраїнська газета “День”. Найхарактернішими “нетверезими” областями є Донецька, Дніпропетровська та Харківська. До того ж, прискореними темпами зростає статистика алкогольних психозів і цирозів печінки. А в ДТП, пов’язаних із вживанням алкоголю, щороку в Україні гине близько 20 тисяч людей. Десять тисяч помирає від алкогольних отруєнь.

Медична довідка

На дитячий організм алкоголь діє сильніше і небезпечніше, ніж на організм дорослого. Від вживання алкоголю потерпає слизова оболонка шлунково-кишкового тракту, затримується травлення. Алкоголь надходить у кров, потім у печінку, паралізуючи всі життєво важливі функції. Дія алкоголю призводить до дистрофії міокарду та збільшення тиску. В період формування статевої системи вживання алкоголю затримує її розвиток. Хронічне вживання алкоголю підлітками призводить до ранньої імпотенції.

Алкоголь впливає на м’язову та розумову діяльність людини і діє як наркотик, до якого з’являється залежність. У 2007 році в області із 1552 осіб вперше взятих на облік 549 (35,3 відсотка) - це молодь віком до 30 років.

Якщо мати вживає спиртне під час вагітності, маля теж отримує певну дозу алкоголю через плаценту. У новонародженого розвивається алкогольний синдром, який протягом 10-15 років може існувати у стадії ремісії. Перше “знайомство” такої дитини з алкоголем може призвести до появи запою або важких видів пияцтва.

Спиртне, випите матір’ю, що годує дитину, переходить в організм малюка і приносить йому лихо. Такі діти ростуть ослабленими, замкнутими, нервозними і злобними. 25-35 відсотків дітей народжуються сьогодні з патологіями, обумовленими вживанням алкоголю одним із батьків.

14.02.2008Юліана ТЕТ


Переглядів: 836

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 17.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21182)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17329)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14558)
• Допомога під час карантину [967] (14481)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14318)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14132)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14006)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13976)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13967)
• Живи до ста! [965] (13952)
• Бюджет і ми… [965] (13888)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13881)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13754)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13663)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13659)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13606)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13216)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13188)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (475)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (72)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (68)
• Тонкощі заварювання кави (65)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (65)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (62)
• Небезпека вологих серветок (61)
• Часникові стрілки корисніші за часник (60)
• Особливості вживання видів води (60)
• Пиріг «Чорний ліс» (60)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (58)
• А ваш шампунь безпечний? (55)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (55)
• Нецукровий діабет (51)
• Водій напідпитку пропонував хабар поліцейським (47)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"