Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №359 від 28.08.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Травень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
Червень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Новини Рівне
QRcode

#Чим нас годують

Сьогодні в ковбасі може бути навіть туалетний папір

Сьогодні в ковбасі може бути навіть туалетний папір

З 1 серпня поточного року можновладці планували запровадити нові стандарти для виробництва ковбаси. За ними визначався конкретний вміст чистого м’яса, а також обмежувалася кількість різних харчових, смакових добавок і субпродуктів. Зокрема, за новими правилами, ковбаса вищого ґатунку повинна була мати стовідсотковий вміст м’яса, першого ґатунку - містити 30 відсотків замінників м’яса.

- Держспоживстандарт України скасував наказ про запровадження нових стандартів для виробництва ковбаси, які б жорстко регламентували склад ковбасних виробів, - розповів заступник міністра економіки України Андрій БЛИЗНЮК. - Нові стандарти планують ввести з 1 квітня 2009 року. Очевидно, виробники м’ясопродуктів переконали Держспоживстандарт, а відтак, українці й надалі будуть продовжувати їсти ковбасу невідомого походження.

За словами начальника відділу державного нагляду ДП “Рівнестандартметрологія” Богдана МАЙОВОГО, Держспожив-стандарт скасував наказ через неготовність виробників до запровадження нових норм. Вони просто фізично не змогли б перейти на нову рецептуру. Наказ вийшов наприкінці липня, а вже з 1 серпня, тобто за місяць, м’ясовиробники мали б працювати за новими правилами. Тому наказ попередньо перенесли на квітень 2009 року. Нові норми дійсно досить жорсткі та чіткі: конкретно вказується, який вміст має бути в ковбасі того чи іншого ґатунку. Крім цього, дозволяються лише традиційні добавки, на комбідобавки накладено табу. В ковбасах вищого ґатунку повністю заборонена соя і домішки.

Також пан Майовий повідомив, що сьогодні виробники мають право вибору - працювати за ДСТУ або ж розробляти власні ТУ - технічні умови. Різниця у тому, що державні стандарти не дозволяють замінити м’ясо іншими інгредієнтами. Наприклад: як---що писати на ковбасі “Лікарська”, то виробляти її потрібно лише за ДСТУ, але якщо, погодивши рецептуру, написати “Лікарська-смачна” або “Лікарська-люкс” - склад може бути який завгодно. Мало того, що ніяких обмежень сьогодні немає, ще й дозволяється додавати все, навіть туалетний папір.

Начальник Рівненського обласного управління у справах захисту прав споживачів Євгенія МОСІЮК повідомила, що скарг на харчові продукти майже немає, а на ковбасні вироби, зокрема, не було вже давно. Але перевірку цього продукту останнім часом не робили, отож заплановано цим зайнятися.

За результатами дослідження щодо складу українських ковбасних виробів, проведеного в березні 2008 року Інститутом екогігієни і токсикології ім.Л.Мед-ведя, сосиски, що є такими популярними серед рівнян, в полімерній оболонці на 45 відсотків складаються з емульсії (перемелені і уварені до стану світло-сірої кашки шкіра, кістки, суб-продукти, відходи м’ясовиробництва) і на 25 відсотків - із соєвого білка. Вміст у них м’яса складає 7 відсотків, а м’яса птиці - 15 відсотків. Інші складники - борошно, крохмаль і смакові добавки.

Сардельки ж на 35 відсотків складаються з емульсії, 30 відсотків продукту складає соєвий білок, 15 відсотків - м’ясо, 10 - м’ясо птиці. У вареній ковбасі емульсії і соєвого білка міститься по 25 відсотків, м‘яса - 10 відсотків, м‘яса птиці - 30.

Нині вся відповідальність за продукти харчування і наслідки від їх споживання покладені лише на “сумління” виробників. Та, мабуть, єдиною метою бізнесменів-м’ясовиробників є отримання прибутку, а не покращення якості ковбасних виробів.

Єдиний плюс від скасування нових норм для споживача - ковбаса, принаймні, не подорожчає. Адже експерти прогнозували із введенням нових стандартів підняття цін, як мінімум, на 20-30 відсотків.

Згідно з новими правилами, до складу ковбас вищого ґатунку мало б входити м’ясо без домішок. До ковбаси першого ґатунку - 70 відсотків м’яса. Для другого ґатунку - 60 відсотків м’яса і 40 відсотків домішок.

Напівкопчені ковбаси вищого ґатунку - 100 відсотків м’яса: яловичини або свинини першого ґатунку. Не дозволено борошно, крохмаль тощо. Першого ґатунку - 90 відсотків м’яса і 10 відсотків борошна пшеничного і сої.

Ми поцікавилися, що думають пересічні рівняни про нинішню ковбасу, сосиски та сардельки.

Віктор ДРАГАН, 21 рік, студент:

- Ковбаси українського виробництва є досить сумнівними за складом та смаковими якостями у порівнянні з марками німецьких виробників (була можливість порівнювати). Є і якісна продукція, проте високі ціни не дозволяють пересічному громадянину її купувати. От і споживаємо дешеве та неякісне. Три дні тому придбав 300 грамів “Дитячої”, та її навіть кіт їсти не захотів. Відтепер я відмовився від варених ковбасних виробів.

Ірина БОНДАРЕНКО, 23 роки, маркетолог:

- Зараз досить багато виробників, але якість не всіх продуктів викликає довіру. При виборі ковбас потрібно бути обережним, оскільки ми навіть не здогадуємося, з чого вони насправді зроблені. Особисто я ковбасні вироби вживаю рідко. А якщо і купую, то намагаюся брати від 30 гривень і дорожче.

Юля БОРОВНИК, 27 років, маркетолог:

- Моїй донці п’ять років і вона полюбляє канапки з вареною ковбасою. Тому намагаюся купляти ковбасні вироби від 45 гривень і дорожче. А перед тим, як їх споживати, даю кішці: якщо вона їсть - ми також можемо.

28.08.2008Алік КАМІНСКІ


Переглядів: 1216

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1216 від 27.05.2025p.
¤ 
Кличко обговорив з представниками дипмісій 38 держав подальшу допомогу Україні та реалізацію міжнародних проєктів

Кличко обговорив з представниками дипмісій 38 держав подальшу допомогу Україні та реалізацію міжнародних проєктів

Мер Києва Віталій Кличко провів зустріч з представниками дипломатичних місій 38 країн світу

Йшлося про подальшу допомогу Україні та участь іноземних інвесторів у реалізації великих проєктів. Про це Кличко повідомив у своєму Telegram-каналі...

¤ 
Віталій Кличко від громади столиці передав понад тисячу дронів 27 бригаді НГУ

Віталій Кличко від громади столиці передав понад тисячу дронів 27 бригаді НГУ

Столична громада передала чергову велику партію дронів 27 бригаді НГУ. Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко

«Від громади столиці бійцям на фронт вирушила чергова партія вкрай необхідної допомоги. 27-й окремій Печерській бригаді Нацгвардії України передав 1100 мультироторних систем. Це FPV-дрони різних типів — і нічні, і 8 та 10 дюймів», - повідомив Віталій Кличко...

¤ 
Морозиво 2025: нові смаки, текстури та культурні відтінки

Морозиво 2025: нові смаки, текстури та культурні відтінки

Морозиво вже давно стало не просто десертом – це справжня культура.

У 2025 році виробники вражають не лише креативом, а й увагою до локальних смаків, екотрендів та мультисенсорного досвіду....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (23190)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (19129)
• Допомога під час карантину [967] (16249)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (16057)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (15754)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (15660)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (15600)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (15558)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (15544)
• Живи до ста! [965] (15474)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (15394)
• Бюджет і ми… [965] (15342)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (15259)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (15253)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (15074)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (15022)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (14843)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (14719)

ТОП-15 свіжого номера:

• Бійці полку ССО «Рейнджер» отримали нову партію безпілотників від «Української команди» (1621)
• Артур Палатний: «Українська команда» передала позашляховик бійцям 101-ї бригади ТрО (1413)
• Віталій Кличко передав від громади Києва 72 бригаді 900 дронів, модифікованих під потреби підрозділу (1367)
• Третя штурмова показала у відео знищення окупантів дронами від киян (1207)
• Кличко обговорив з представниками дипмісій 38 держав подальшу допомогу Україні та реалізацію міжнародних проєктів (922)
• Кличко бере участь у Конгресі Європейської народної партії: «Голос України має звучати нині на всіх міжнародних платформах» (824)
• Морозиво 2025: нові смаки, текстури та культурні відтінки (745)
• Кличко відвідав 7 бригад на Донбасі та Харківщині та передав допомогу від громади Києва (674)
• Віталій Кличко від громади столиці передав понад тисячу дронів 27 бригаді НГУ (437)
• Чи буде вода в кранах у рівнян? (289)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2025 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"