Лікар-інфекціоніст Рівненської міської поліклініки №2 Любов РЯБОВА підтверджує, що справді цього літа різко погіршилася епідситуація щодо гострих кишкових інфекцій, зокрема, сальмонельозу:
- Перебіг захворювань на кишкові інфекції важкий і посідає друге місце після ГРВІ та реєструється упродовж усього року з піком у літньо-осінній період. Збудники кишкових інфекцій стійкі у зовнішньому середовищі й можуть тривалий час зберігатися на руках, у ґрунті та воді, інфікованих виділеннями хворого. А деякі при низьких температурах ще й можуть розмножуватися у продуктах харчування. Джерелом інфекції може бути хвора людина або бактеріоносій, практично всі тварини - найчастіше велика рогата худоба, свині, свійська водоплавна птиця, кури, у кишках яких майже постійно містяться різні серовари сальмонел. Часто інфікуються яйця птиці.
Тварини можуть виділяти збудника з сечею, калом, молоком, слиною та носовим слизом. Бактеріоносійство нерідко триває багато місяців і навіть років. Механічним же переносником сальмонел можуть бути мухи.
Серед людей найбільшу небезпеку становлять хворі з легкими та стертими формами сальмонельозу. Зараження відбувається аліментарним і контактно-побутовим шляхами. У 96-98 відсотках випадків воно пов’язане зі споживанням інфікованої їжі. У харчах, особливо у напівфабрикатах, сальмонели не лише зберігаються, а й стрімко множаться. Фактор передачі - яйця, м’ясо, м’ясопродукти, молоко, які під час приготування їжі термічно не обробляються.
Утім, не все так страшно та безнадійно. Збудники, які викликають гострі кишкові інфекційні хвороби, гинуть при кип’ятінні та обробці дезінфікуючими засобами. Відтак нагадую нехитрі правила, які допоможуть уникнути гострих кишкових інфекцій: перед приготуванням та роздачею їжі ретельно мийте руки з милом; для розробки сирих і готових продуктів користуйтеся окремими ножами й дошками; усе кухонне начиння після роботи з сирими продуктами мийте та ошпарюйте крутим окропом. А ще не слід змішувати щойно приготовлені страви з учорашньо-позавчорашніми. Молоко слід завжди кип’ятити. Яйця їжте вареними накруто. Продукти, що швидко псуються (молоко, сметана, сир, котлети, салати, торти з тістечками), зберігайте в холодильнику не більше однієї доби. Сирі та готові продукти харчування розміщуйте в холодильнику на різних полицях.
Не порушуйте технологію приготування страв, терміни їх зберігання та реалізації. Дотримуйтеся правил особистої гігієни. Запам’ятайте: інфіковані збудниками, особливо сальмонелами, харчові продукти зовні не змінюють ні кольору, ні смаку.
¤ Ознаки того, що у вас дефіцит вітаміну DНестача «сонячного» вітаміну вкрай негативно позначається на стані здоров’я, тому його попередження – найкраща послуга вашому організму....
| | ¤ Троє чоловіків вбили знайомогоДо злочину причетні троє дубровиччан – 30-ти, 19-ти та 15-ти років, які і раніше потрапляли в поле зору правоохоронців за вчинення адміністративних правопорушень. А найстарший та неповнолітній мали судимість....
|
¤ Пошкодив шини службового автоВідомо, що 42-річний чоловік уже неодноразово потрапляв в поле зору правоохоронців, зокрема був судимий за вчинення майнових злочинів та хуліганства....
| | ¤ У Рівненського обласного протипухлинного центру новий керівникРівненський обласний протипухлинний центр очолив Віталій Бойко. Напередодні голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш звільнив його з посади директора комунального підприємства «Рівненська обласна дитяча лікарня», якою Віталій Бойко керував тричі: з червня 2005-го по вересень 2006-го, з 2007 по 2010 рік та з грудня 2014 року і дотепер...
|
¤ Громади Рівненщини отримали 11 нових шкільних автобусівЩе 11 шкільних автобусів передали тергромадам Рівненщини. Ключі від нових авто вручили начальник Рівненської ОВА Олександр Коваль та голова обласної ради Андрій Карауш....
| | ¤ Партія «УДАР Віталія Кличка» стає ще більш відкритоюМи прагнемо залучити якомога більше груп українців до політичного життя суспільства та розбудови партії. Зокрема, розширити участь жінок у прийнятті рішень, надати їм можливості для самореалізації....
|
|