Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №418 від 15.10.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Світ захоплень

Ящірку іранську “еублефат” пан Ігор спіймав у Калмикії

Мріє про Асканію Нову в Бармаках змієлов

Упродовж багатолітньої газетярської праці в кого тільки не доводилося брати інтерв’ю! Що не кажіть, а журналістика дає можливість зустрічатись із неординарними особистостями, побувати в цікавих місцях, розповісти іншим про побачене й почуте. А нещодавно співрозмовником мав… змієлова. І шукати його довго не доводилось: двадцятип’ятилітній Ігор Юрійович Омельчук вчителює у рівненській ЗОШ №4. Людина начитана, знавець шести мов, великий мрійник, який прагне кращого завтра ріднокраю.

Вперше зіткнувся Ігорчик із плазуном у п’ятилітньому віці неподалік Ялти. Нарушивши засторогу матері, хлопчик упіймав скелясту ящірку, довгенько розглядав її окрас. Правда, прудка “керсеркір” (так по-татарськи звуть зелену мешканку, що вигрівалася на камені) таки випручалася із хлоп’ячих рук, шмигнула в нірку. І тоді, і пізніше думав, чому дорослі з відразою ставляться до таких безпорадних маленьких створінь, що не кусають, а тільки попереджаюче сичать? Вкусити може ведмідь, собака, навіть кіт, але не ящірка. Цікаво, а як поводяться при зустрічі з людиною змії (“гтолан”)?

І захотілося хлопчині з вчительської родини побільше дізнатися про незвичних братів наших менших, котрі мешкають у малопрохідних лісах, на луках, в ярах, екзотичних місцях. Оце майже двадцять літ випускник історико-соціологічного факультету Рівненського державного гуманітарного університету весь вільний час присвячує вивченню життя плазунів, прививає любов до природи своїм вихованцям - учасникам еколого-історичного гуртка. І “розвантажувальний” кабінет відповідно оформив, куди частенько забігають молодші школярі.

Обставини склалися так, що мав можливість ближче познайомитися з класом безхребетних, до якого входять змії, ящірки, черепахи та інші тварини, що пересуваються плазом, на животі, не лише в Криму, але і в Закарпатті та на Поліссі. Кожну відпустку пан Ігор використовує для “освоєння” нових територій, вважаючи, що людина, прив’язана до місця, не вільна у бажаннях. Педагогу для повного щастя потрібно небагато: роботи і грошей, аби займатись улюбленим подорожуванням. Це для нього святе, бо дозволяє побачити багато цікавого, відкрити нові сторінки у вивченні фауни. Ловив змій у Криму та Калмикії. Звичайну гадюку вполював не лише в Сарненському районі, але і на Черкащині; полоза-жовтобрюха привіз із солончаків біля Бердянська; на гюрзу натрапив, коли “лазив” у горах на Чорноморському узбережжі Туреччини. Навчився працювати з “гачком” (коли йдеться про отруйних гадів), неотруйних ловить руками. Чимало почерпнув корисного з методичної літератури, зокрема, праць Гурджія, Корольова, Кудрявцева, котрі пишуть про плазунів. Дотепер Бог милував: жодного разу змії не вжалили допитливого земляка. Насамперед, тому, що добре вивчив “характери” незвичних істот. Скажімо, свого часу придбав ефу під Скадовськом. Поступово ознайомлювався з її повадками, кілька разів випускав і ловив. Дійшов висновку, що вона першою ніколи не нападає на людину, хіба що необережно наступиш на неї. Під час спостережень за граціозною гостею описував її поведінку, фотографував у різних ситуаціях, а потім відпустив на волю.

Із 10 видів змій в Україні отруйні лише дві: степова і леопардова гадюки. Розповіді про багатометрових полозів (виростають лише до двох метрів), які скручуються колесом і кидаються на людей - вигадка. То істота мирна, неотруйна, хоча може, коли роздратована, вкусити. У нашій місцині з чотирьох видів гадюк лише дві отруйні - степова та мідянка, а вуж і полоз не принесуть неприємностей людині. Прикро, та останнім часом зменшується популяція плазунів у поліських лісах через упереджене ставлення до них, прагнення “розжитись” на шкуру, аби виготовити пояс чи ремінець. Між цим, для цього можна скористатися “кожушком”, “виповзком” - так звуть шкуру, скинуту ними при лінці.

Я поцікавився, чи тримає пан Ігор незвичних підопічних. На думку природолюба, нічого мучити свободолюбивих тварин. Правда, колись він мав степову гадюку та вужа. Тепер у двокімнатній квартирі Омельчуків знайшлося місце для іранської ящірки “еублефата”, а ще прописані тут імператорський скорпіон, що походить із Центральної Африки, кубинські таргани, складчаста жужелиця, що їсть жаб і равликів. Колись шість років спостерігав за самкою павука-птахоїда із Болівії. Не забути б вірного товариша в походах Тедді (посміхається) - помісь сеттера з доберманом.

Отак дізнався, що педагог цікавиться і рідкісними комахами. Ловив чотирисантиметрові тарантули в Криму, але, виявляється, їх “брати”, наполовину менші, зустрічаються в Бармаках і Колоденці. “Наші” тарантули добре почуваються в неволі, звикають до господарів. Їхні укуси не сильніші від укусів оси. А в Любомирці “відкрив” унікального “мармурового жука”.

Зайшла мова про майбутні плани. Мріє чоловік ще раз побувати в багатому фауною Калмицькому степу, на індонезійських островах, де розмаїття плазунів. Самостійно вивчив монгольську мову, теж із далеким прицілом. Хотів би впритул зайнятися вивченням флори і фауни Бармаків, де створено заказник для охорони комах. Це єдина на Західній Україні оаза, де росте “ковила пірчаста”. Варто б розчистити тут річечку Сайгулу. Посадити рідкісні дерева, розвести унікальну живність. І приєднати урочище до відомої Вишневої гори, аби мати поліську Асканію Нову.

Багатий ботанічний заказник, що лежить на північній околиці Волинського лівого плато й відмежовує його від Полісся, характерний унікальною рослинністю, зокрема: півники угорські, ковила волосиста, юринія павутиниста, коров’як фіолетовий, горицвіт, віхалка розлога. Це справжнісінький степ у мініатюрі. А ще - оман мечилистий, перстач білий, маренка запашна, буквиця, добре відомі в медицині. Недарма ж пращури ще в давнину обжили цю місцину. Тут археологи знайшли стоянку первісної людини епохи пізнього палеоліту, два поселення епохи бронзи. Пан Ігор мріє, аби такий імідж мали й Бармаки.

Любов до подорожей рівнянину передалася від дідуся Романа Йосиповича, офіцера, котрий бував у багатьох країнах, цікавився їх флорою та фауною.

У природі все в гармонії, слід не порушувати її. Добре, коли знаходяться такі ентузіасти, як Ігор Омельчук, які не на словах, а на ділі визнають цю гармонію, мріють про примноження природних багатств ріднокраю. Прикро лишень, що їх уже не так багато серед нашого загалу.

15.10.2009Василь ЯНОШІ


Переглядів: 982

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1166 від 24.04.2024p.
¤ 
Лабораторія стовбурових клітин працюватиме на базі госпіталю у Клевані

Лабораторія стовбурових клітин працюватиме на базі госпіталю у Клевані

Цей первинний матеріал використовуватимуть для лікування травм спинного мозку. Про це на своєму Telegram повідомив голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш....

¤ 
У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей

У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей

П’ять громад Рівненської області візьмуть участь у загальнонаціональному проєкті ЮНІСЕФ «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату». Це Гощанська, Рівненська, Костопільська, Радивилівська та Вараська....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21221)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17354)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14579)
• Допомога під час карантину [967] (14503)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14337)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14154)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14027)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13999)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13992)
• Живи до ста! [965] (13973)
• Бюджет і ми… [965] (13913)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13907)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13776)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13683)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13679)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13627)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13238)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13212)

ТОП-15 свіжого номера:

• Збільшено грант для Рівного від корпорації НЕФКО (343)
• Лабораторія стовбурових клітин працюватиме на базі госпіталю у Клевані (56)
• Три простих напої для профілактики тромбозу (55)
• Як шкіра може розповісти вам про здоров’я серця? (55)
• У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей (55)
• Чому темніє в очах, коли ви встаєте з ліжка? (54)
• Зіткнення автомобіля з велосипедом (54)
• Прості способи знизити кров’яний тиск (53)
• Переходив дорогу і потрапив під авто (44)
• У трьох закладах Рівненщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (43)
• Постачали наркотики до колонії (43)
• У Березному в ДТП постраждав неповнолітній пішохід (43)
• П’яний водій збив пішохода (43)
• Переправляв за кордон чоловіків з «інвалідністю» (43)
• У Вараському районі загинув мотоцикліст (39)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"