Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №485 від 27.01.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Невигадана історія

Мамо! Де ти була так довго?

Мамо! Де ти була так довго?

Олена навшпиньки переступила поріг дитячого притулку. Трохи постояла перед входом, зупинилася поглядом на веселій і теплій назві закладу - “Малятко”, наказала серцю вгамуватися, а воно, розтривожене, ніяк не піддавалося. Скільки дитячих будинків об’їздила, скільком дітям зазирала у вічі і, бачачи у кожнім погляді благання й надію, потому мучилася докорами сумління. Як же ж брати тебе, дитино, коли душа мовчить? Невже і тут не зможе відшукати ту (хотіла тільки доньку), щоб зразу відчути її своєю, рідною.

- У нас тихий час. Може, почекаєте? - Суворо й водночас втомлено мовила завідувачка закладом. - Нехай спочатку виспляться, а потім уже порозмовляєте. Що із сонного візьмеш?

Олена відчула краплинки невдоволення у тих словах: мовляв, багато вас тут ходить, але, щоб матір’ю для чужої дитини стати, - негусто.

- Я не буду шуміти, - ніби учениця перед учителем напівголосом сказала Олена. - І будити нікого не збираюся. Я просто подивлюся, як сплять.

- Та на що там дивитися? - Зауважила завідувачка, потираючи перенісся під окулярами. - А втім, ідіть. Тільки тихо.

Олена запитала у прибиральниці, яка мила й до того блискучу підлогу, де тут на дітей можна подивитися. Та махнула рукою направо-наліво: мовляв, і тут є, і тут. Дивлячись, який вік потрібен.

- Мені маленьку, років два дівчинку, - з надією чи-то запитавши, чи-то ствердивши, сказала Олена.

Помах - наліво. Рипнула дверима. Затамувала подих: попереджували ж її не шуміти! Може, вже хтось прокинувся та й тепер додасть клопотів. Тихо! Зо двадцять ліжечок з картатими простирадлами і такими ж подушками вишикувалися вздовж вікон. Розкуйовджені голівки, смішно сопуть маленькі носики. Олена крадеться попри ліжечка. “Хто раніше прокинеться, той буде її дитиною”, - подумала недоречно. Колись у дитинстві завжди так загадували, коли треба було вирішити якесь питання. Зазвичай важливістю та серйозністю ті питання не відзначалися. Наприклад, сиділа на межі бабусиного городу з книжкою в руках (завтра - контрольна робота), то, спостерігаючи за мурашками, що смішно клопоталися біля свого дому, загадувала: якщо ось ця, маленька, дотягне шматочок сухого бадилля до краю межі, то вона, Оленка, завтра обов’язково отримає гарну оцінку. Аж тріпнула волоссям, пригадавши випадок з дитинства й подумки посваривши себе за легковажність у такому життєво важливому питанні.

Перший промінчик не забарився. На крайньому ліжечку поволі піднялася ковдра й пара зацікавлених оченят знайшла Оленин погляд. Потім піднялася маленька ручка й помахала жінці: “Привіт!”.

То був знак! Олена після того зрозуміла, що нарешті знайшла свою кровиночку. Майже підбігла до малої.

- Я - Галинка, - прошепотіла дівчинка. - А ти, може, моя мама? Я давно її чекаю. Мені кажуть, що вона скоро прийде, а її все немає. Де ти була так довго?

- Роботи у мене багато, клопотів. Але ж я повернулася. І тепер ми будемо разом.

- За мною тьотя одна вже приходила, казала, що забере...

Олена просто здогадувалася, про що говорить дівча, бо в три з лишком роки мова в усіх них однакова. Але відповідати на слова дівчинки хотілося тільки по-дорослому. Мабуть, натерпілася ця дитина за таке коротке своє життя, коли міркування такі дорослі й погляд не по роках серйозний.

Своєю розмовою вони зібрали коло себе інших дівчаток й хлопчиків, які заздрили Галинці: за цей тиждень до неї аж дві мами приходило, а про більшість з них ніхто не згадує. Олена поспішно роздавала солодкі гостинці з пакета, допоки не зупинив її награно сердитий оклик:

- І що це ви собі, жіночко, дозволяєте? Вам то що! Роздали солодощі й поїхали, а нам грайся, якщо, борони Боже, комусь погано стане. Я ж вас попереджувала.

- Обіцяю іншим разом так не робити. Буду питати дозволу.

- Іншим разом? - Хмикнула завідувачка. - Це вже цікаво! То ви ще раз до нас в гості збираєтеся?

- Звичайно. Я знайшла свою дівчинку. Вона мене впізнала, - як піонер перед піонервожатою виправдовувалася Оленка.

- Якщо ви про Галинку, то до неї уже приходили. Також нібито наміри серйозні. Але от два тижні не з’являються.

- Я приїду наступних вихідних, - твердо сказала Олена.

Галинка зустрічала Олену щоразу з розпростертими обіймами. З наступного ж візиту почала називати мамою. А жінка, розквітнувши у свої сорок від почуття материнства, якого доля так і не дала відчути до власних дітей, ладна була небо для дитини прихилити.

Одного разу завідувачка зустріла жінку ще на порозі й сказала, що в них для Олени сюрприз. Може, й не з кращих, бо оце днями з’явилися попередні відвідувачі, то від цього сюрпризу були не в захваті й сказали що Галинка, як варіант усиновлення, їх тепер не цікавить. Будуть звертатися деінде. Отже, Олена наразі єдиний претендент на материнство. Олена насторожилася. Через хвильку зрозуміла, чому. У кімнаті, де зазвичай гралися діти, біля Галинки - хлопчик. Майже одноліток, а, якщо й старший, то на рік - не більше.

- Це мій братик! - Вигукнула мала. - Віталик! Мама наша прийшла!

Олена оторопіла.

- Маєте вирішити, - сказала завідувачка. - Сестру з братом розлучати не маємо права.

- Де ж він був до цього часу? - Глухо запитала Олена. Добре ж бо роздивилася, що дитина якась неадекватна, бо майже не спілкується, не розмовляє - тільки важкий погляд поперед себе.

- Мати тягала його по світах, аби допомогу отримувати. Міліція під час одного з рейдів вилучила дитину... Бачу, що вагаєтеся... Але і ви за двох отримуватимете більше, якщо...

Спіткнулася об гіркий погляд Олени. Хіба в грошах справа? Вона була така щаслива! Вона так звикла до... своєї донечки. А тепер... Не потягне двох, бо ж сама.

- Та ви ж гарно влаштовані, добре заробляєте... Я вас не вмовляю.

Але бачу, як прив’язалася до вас дівчинка і ви до неї - як до рідної. Ми вас не квапимо. Обдумайте все, повідвідуйте дітей тут, у нас, а тоді побачимо.

Олена не приїжджала декілька тижнів. Боялася. Хоча за Галинкою сумувала, однак вирішила: все - нема чого чекати від життя сюрпризів. Якщо доля вирішила, щоб вона була одна в цім світі, значить, так і буде. А потім їй наснилося, що вона з фотоапаратом в руках фіксує радість чужого свята. Хтось там одружується. Під горою - довгі-предовгі столи. Літо - в розпалі. Через дорогу до самого обрію простягнуло руки пшеничне поле. Жовте-жовте. Стигле й сонячне. Наречені вирішили сфотографуватися посеред цього золотого дива. Вона, Олена, трохи замешкалася, не встигла за гостями. Збігла, коли всі вже поверталися. Таке сліпуче вбрання у нареченої! Таке благодатне хлібне поле! Гості всі вийшли на дорогу. А, насамкінець, ще одна пара - маленькі дівчинка з хлопчиком. Наречені. Неправдоподібно, але так мило. Олена придивилася, а під легким мереживом - її Галинка. І Віталик -поруч. Страшно стало. Такі малі - і вже під вінець. А вони посміхаються людям й сонцю, радіють своєму щастю...

Наступного ранку Олена - на поріг у притулок. Завідувачка, як завжди, сувора й стримана, на цей раз не ховала сліз. Галинка на крилах летіла й плакала, обійнявши Олену за плечі. Віталик, мабуть, відігрівшись і звикнувши до нормального людського життя, назвав Олену матір’ю. І жінка вже не вагалася. Забрала обох дітей. Першої ночі ніхто не спав. Галинка казала, що буде гратися. Хтозна, що коїлося в маленькій душі. Може, вона боялася прокинутися вранці й зрозуміти, що знову опинилася без мами. А Олена, звикнувши до нових клопотів, щоранку весело каже: - “Давайте до столу”. Галинка й Віталик біля неї.

А за вікном сміється життя. Й життя відтепер запанувало в домі. В тому, де Галинка й Віталик.

27.01.2011


Переглядів: 893

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21068)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17210)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14466)
• Допомога під час карантину [967] (14380)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13878)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13852)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13777)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13656)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13504)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13116)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13098)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (799)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (87)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (80)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (79)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (79)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (74)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (67)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"