Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №503 від 01.06.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Консультація

Харчова безпека під час спеки

Харчова безпека під час спеки

У Німеччині від харчового отруєння минулого тижня вже померло понад 100 людей. Як повідомляють медики, спалах цієї інфекції зареєстрували ще в кількох європейських країнах. Причин смертельної хвороби лікарі ще не встановили, але дізналися, що мова йде про кишкову паличку. З настанням літньої спеки вона стала смертельно небезпечною.

Триває небачена весняна спека. Здається, найбільше людей хвилює стан справ на городах і полях, де без дощу нічого не хоче рости. Проте спека не скасовує ні днів народження, ні весіль та інших урочистостей з великою кількістю гостей. А де гості, там частування, яке має зворотній бік медалі - харчові отруєння. Бо страви, приготовані з порушенням технології, можуть перетворити свято на трагедію.

- Харчове отруєння викликають не мікроорганізми, а зіпсовані продукти рослинного, тваринного походження, отруйні гриби та рослини, а також харчові продукти, що стали за певних умов тимчасово отруйними, - пояснює терапевт Рівненської міської поліклініки №2 Петро БЕДНАРСЬКИЙ. - Харчове отруєння може також виникнути внаслідок вживання в їжу продуктів, що містять токсичні хімічні речовини (солі важких металів та ін.). Навіть у розвинутих країнах кожен третій щорічно страждає від харчових отруєнь. Отож ця проблема із медичної перейшла у сферу харчової безпеки.

Клінічна картина харчового отруєння залежить від типу забруднення і кількості з’їденого забрудненого або отруєного продукту. Перші ознаки харчового отруєння з’являються вже через 30 хвилин після прийому їжі і загострюються упродовж кількох наступних днів. Отруєння можуть викликати віруси гепатиту А, ротавіруса. Харчове отруєння, як правило, виникає при споживанні продуктів, забруднених великою кількістю бактерій або токсинами продуктів життєдіяльності цих бактерій. З усіх агентів, які спричиняють отруєння в людей, 70% припадає на патогенні бактерії. Їжа може містити величезну кількість бактерій, але при цьому виглядати свіжою, доброякісною та привабливою. За певних умов мікроби мають властивість дуже швидко розмножуватись - уже через 12 годин із однієї бактерії може утворитись близько 7 мільярдів.

- Що ж це за певні умови?

- Це тепло, волога, час. Бактерії, що здатні викликати харчові отруєння, ростуть та розмножуються переважно за температури, близької до температури тіла людини - 370С. За температури нижче 100С ріст усіх небезпечних для нас бактерій уповільнюється. За температури вище 630С більшість бактерій гине.

- Які це небезпечні бактерії?

- Існує кілька груп бактерій, здатних викликати харчові отруєння: кишкові бактерії (сальмонели, дизентерійна паличка, умовно хвороботворні ентеробактерії), стафілококи, клостридії (зокрема, збудник ботулізму). Особливо небезпечними є сальмонели, стафілококи, стрептококи, які, розмножуючись та нагромаджуючись у харчових продуктах, не призводять до зміни їх органолептичних властивостей, принаймні зовні. Якщо сальмонели зазвичай знаходять у певних харчових продуктах (яйця, м’ясо, птиця), то клостридії частіше трапляються у довкіллі - у воді, ґрунті, виділеннях тварин. Стафілококи виділяються у хворих із запаленнями носоглотки або з гнійничками на шкірі.

- Отож треба споживати свіжі продукти, приготовлені чистими руками з дотриманням температурного режиму. Наче все, так?

- Продукти слід зберігати відповідно до вказівок на упаковці. Важливо не класти поряд сирі продукти та готові страви. Тому страви кладіть до холодильника в щільно закритому посуді. Яйця обов’язково тримайте в холодильнику. Внутрішню поверхню холодильника мийте теплим розчином соди. І ще: з метою підвищення ефективності роботи систематично розморожуйте морозильну камеру.

Необхідно мити руки перед приготуванням або споживанням їжі та після відвідування туалету. Слід також мити руки після розробки сирих яєць, сирого м’яса, птиці. Навіть якщо продукт на вигляд чистий, його слід помити. Ретельно мийте фрукти та овочі, які вживаєте сирими. Гарячою водою з миючими засобами для посуду вимивайте робочий стіл на кухні, дошки та кухонне начиння, зокрема ті предмети, на яких розробляли сире м’ясо, птицю, яйця.

Понад те, не готуйте страви для інших, якщо у вас розлад травлення, респіраторна інфекція або гнійничкова інфекція шкіри.

01.06.2011Ольга ЯРОШ


Переглядів: 1188

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 11.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21164)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17320)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14549)
• Допомога під час карантину [967] (14470)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14308)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14121)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13993)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13969)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13956)
• Живи до ста! [965] (13943)
• Бюджет і ми… [965] (13880)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13873)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13746)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13654)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13651)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13597)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13208)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13178)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (206)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (61)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (55)
• Тонкощі заварювання кави (54)
• Пиріг «Чорний ліс» (53)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (52)
• Небезпека вологих серветок (50)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (40)
• А ваш шампунь безпечний? (38)
• Особливості вживання видів води (36)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (36)
• Часникові стрілки корисніші за часник (34)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (34)
• Нецукровий діабет (32)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"