Дослідження, у якому вивчали стан здоров’я 608 пацієнтів із серцевими захворюваннями, підтвердило, що жирні омега-3 кислоти контролюють біологічне старіння людини: вони перешкоджають укорочуванню тіломір - кінцевих ділянок хромосом.
У кожному циклі розподілу клітини, тіломіри, які можна вважати біологічним годинником людини, зменшуються. Коли їх довжина доходить до критичного значення, клітини втрачають здатність ділитися й вмирають. Розвиток таких важких недуг, як рак, є безпосереднім результатом клітинного старіння.
Їжа з підвищеним вмістом жирних кислот омега-3, збільшує життя лабораторних пацюків на третину, аргументують дослідники. У той же час немає підтверджених даних, чи усувають ці кислоти симптоми фізичного старіння організму - приміром, зморшки на шкірі.
Жирні кислоти підвищують шанси на виживання хворих після серцевих нападів, сповільнюють вікове погіршення інтелектуальних здатностей і допомагають запобігати змінам очей, які можуть приводити до сліпоти, свідчать результати експериментів.
При вживанні їжі, багатої жирними омега-3 кислотами, на 40% знижується ризик розвитку рака кишківника, а також припиняється нагромадження амілоїдного білка в мозку пацієнтів із хворобою Альцгеймера, відзначають учені.