Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №676 від 02.10.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Лікарські рослини і приправи

Гірчиця

Гірчиця

Ця приправа відома людству не одну тисячу років. У багатьох народів гірчичне зерно – не просто сировина для отримання ароматного і пекучого соусу, а також смачного і корисного масла, це яскравий і метафоричний символ, що виражає величезну силу, не дивлячись на мізерну величину. Окрім цього, гірчиця – загальновідомий лікарський засіб, вживаний як в народній, так і офіційній медицині, що має масу корисних властивостей.

Гірчичні зерна, з яких робиться гірчиця, містять білок (більше 25%), жири (до 35%, в основній масі це ненасичені жирні кислоти), ефірну олію. А також мікро і макроелементи: калій, цинк, магній, залізо, кальцій, натрій. До складу приправи входять ферменти, слиз, харчові волокна.

У гірчиці також знаходиться багато вітамінів: В, Е D, А, причому останній зберігається в ній більше півроку. Жировий компонент представляє ерукова, ліноленова, олеїнова, лінолева, арахісова кислоти. Глікозиди синальбин і снигрин, які знаходиться в гірчиці, допомагають при лікуванні кашлю і бронхітів.

Гірчицю корисно їсти для апетиту, вона розщеплює жири і покращує переварювання білкової їжі, при цьому активізується обмін речовин, покращується слиновиділення. Відома користь гірчиці і при схудненні, здатність розщепляти жири призводить до того, що люди, що худнуть, не тільки споживають гірчицю, також з нею роблять обгортання, маски для тіла. Головні корисні властивості гірчиці – це антимікробна, антигрибкова і протизапальна дія. Основна маса мікробів, які знаходяться в шлунку, “бояться” гірчиці. Також гірчиця володіє антиоксидантним, послаблюючою і обволікуючою дією. Широко відома обпалююча властивість цієї приправи, вживаючи її треба обов’язково дотримувати міру, інакше у великій кількості гірчиця може завдати шкоди: обпалити слизову оболонку органів травлення, викликати роздратування шкіри. Тому з особливою обережністю варто вживати гірчицю особам, що страждають виразковими виразками гастродуоденальної області.

Дуже корисно споживати гірчицю під час простудних захворювань, вона допомагає при кашлі і ларингіті, широко використовується як зігріваючий і дратівливий засіб, що посилює кровообіг в організмі. При сильній і затяжній нежиті гірчичний порошок насипають в шкарпетки на ніч і роб­лять гірчичні ванни для ніг.

З гірчиці робляться різні пластирі, які застосовуються при лікуванні бронхіту, ревматизму, запаленні легенів, невралгії, а також використовується при радикуліті, подагрі, невриті. Гірчичний порошок також використовується для миття жирної шкіри голови і зміцнення волосся.

Гірчиця широко використовується для лікування шкірних хвороб, таких як псоріаз і нейродерміт. Ця приправа вважається афродизіаком, здатним розпалювати “внутрішній вогонь” (також як і імбир) її вживають чоловіки при імпотенції і жінки при “задушенні матки” і безплідді.

Існує користь гірчиці і для нервової системи, її вживання стимулює кровообіг мозку, посилює кмітливість і покращує пам’ять. Напевно із-за цих властивостей, деякі батьки використовують гірчицю у виховних цілях, змащують нігті дитини, щоб він їх не гриз.

Приправа, зроблена з гірчиці, прекрасно поєднується з м’ясними блюдами, допомагає засвоювати білки і жири. При жарінні м’яса паніровка гірчицею не лише покращує його смак, розм’якшує і не дає соку витікати, але і утворює красиву золотисту кірочку, виступаючи консервантом, застерігаючим розвиток бактерій.

Гірчичне масло ніколи не буде згірклим і його можна використовувати при випічці хлібобулочних виробів, і для виробництва консервів овочів і грибів. Гірчиця входить до складу майонезу і різних заправок для салатів і соусів.

02.10.2014


Переглядів: 964

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21067)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17208)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14465)
• Допомога під час карантину [967] (14379)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14223)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14032)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13877)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13859)
• Живи до ста! [965] (13849)
• Бюджет і ми… [965] (13784)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13776)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13656)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13566)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13564)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13503)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13115)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13097)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (772)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (85)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (78)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (77)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (75)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (75)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (74)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (74)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (73)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (72)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (72)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (72)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (68)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (66)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"