№693 від 09.02.2015p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
Борщ - користь або шкодаУкраїнські страви смачні і різноманітні, але борщ, напевно, найвідоміша і найулюбленіша з них. У наший країні, та і в країнах найближчого зарубіжжя мало хто може уявити собі свій раціон без борщу. Але останнім часом з’явилася дивна інформація від дієтологів. Вони стверджують, що борщ не корисний, а навпаки, шкідливий для нашого здоров’я. Можливо, мама та і бабуся помилялися, коли говорили про користь борщу. Давайте все ж таки розбиратися! Аргументи дієтологів Дієтологи проти борщу - на їх думку, він небезпечний для здоров’я людини з наступних причин: Це міцний відвар - кістковий, м’ясний або овочевий. Якщо у вас виражений панкреатит, то такі відвари вам однозначно протипоказані! Овочі, особливо капуста і морква містять велику кількість нітратів. Він містить щавлеву кислоту, яка може призвести до утворення каменів в нирках і сечовому міхурі, розвитку остеопорозу і карієсу. Щавелева кислота - натуральна речовина, яка у вільному вигляді або в з’єднаннях міститься в деяких рослинах, наприклад, її багато в буряці, щавлі, помідорах. Все це звичайно дуже цікаво, але що нам тепер зовсім не харчуватися?!! Якщо гарненько помізкувати, то існують гарні засоби нейтралізації всіх “небезпек” борщу. І досвідченій господині вони чудово відомі: Зливайте перший бульйон, і кладіть в нього цілу, а не нарізану цибулину, вона добре “вбирає” шкідливості. Нітратів в свіжих овочах, звичайно, може бути багато, але овочі, які пройшли правильну термічну обробку, навпаки, сприяють виведенню нітратів з організму. Додайте в тарілку борщу ложечку сметани. Сметана нейтралізує щавлеву кислоту. А ще це дуже смачно! Висновки напрошуються самі собою: не варто лякатися новомодних дієтних теорій, і, якщо ви знаєте, як варити борщ, він завжди буде смачним і корисним! Чим корисний борщ? Це ідеально збалансована страва. Інгредієнти, що підбирались століттями, гарантують оптимальне співвідношення білків, вуглеводів, жирів, вітамінів, мінералів і ферментів. Цей баланс забезпечує м’який жовчогінний ефект, що позитивно впливає на печінку і, відповідно, на всю травну систему. А також очищає організм від токсинів. Овочі і приправи дають борщу масу вітамінів і мінералів. Серед них вітаміни групи В, С, К, органічні кислоти, фолієва і пантотенова кислоти, амінокислоти, каротиноїди, мінеральні солі. Багато тваринних і рослинних білків. М’ясо, бобові, навіть гриби дуже багаті на так необхідний нашому організму білок. Будь-який борщ дуже живильний і насичує на тривалий проміжок часу. Це рідка страва. Для людини рідина не менш важлива за білки і вітаміни. Бульйони і відвари активізують травлення. Рідина також покращує роботу слизових оболонок, розріджує кров (позитивно для судин і серця). Тому не слід робити борщ занадто наваристим. Багато клітковини. Ні для кого не секрет, що овочі багаті клітковиною, а борщ багатий на овочі.
Коментарі (0):
|
© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |