№1045 від 09.12.2021p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
Що найкраще додати в котлетний фарш – білок, жовток чи ціле яйцеПри всьому різноманітті смаків, рецептів і способів приготування котлет, основним предметом суперечок з їх приводу є «чи потрібно додавати в них яйця». І тут сперечальники діляться на 4 табори: стверджують, що яйця є обов’язковим інгредієнтом; вважають, що потрібно додавати тільки яєчний білок; наполягають, що в котлетах доречний тільки жовток; кажуть, що куряче яйце згубне для соковитості і тому зайве в складі. Давайте розбиратися, хто правий. Яйце зазвичай розглядається в складі котлет, як основний сполучний інгредієнт. Дійсно, для цих м’ясних виробів важлива цілісність і збереження певної форми. Якщо інгредієнти будуть занадто розсипчастими, цієї мети домогтися буде нереально. Однак, будь-яка господиня скаже, що далеко не завжди котлетна суміш розсипчаста. Це залежить від: продукту, використовуваного для фаршу (м’ясо тварин, риба, птиця, гриби і т. д.): його сухості, жирності, клейкості; величини помелу фаршу (чим тонший помел, тим вологіша і більш однорідніша суміш); додаткових інгредієнтів (великі шматочки сирих овочів, наприклад, не сприятимуть «єдності» інгредієнтів, на відміну від вимоченої в молоці хлібної м’якоті); якості замісу; величини і форми майбутнього виробу. Тому, якщо, наприклад, ви готуєте котлети з тонко перемеленого, добре вимішаного м’ясного фаршу з додаванням вимоченої в молоці булки і у вигляді маленьких кульок розміром з середню сливу, то ви цілком можете обійтися без яєць. Однак, якщо фарш сухуватий, грубого помелу, не містить сполучних інгредієнтів і повинен бути сформований у велику плоску котлету, то яйце буде до речі. Також не будемо забувати, що додавання інгредієнтів – це спосіб поліпшити поживні властивості фінального продукту і привнести смакові нюанси. Додавши до котлетної суміші жовток, ви збагатите продукт корисними жирами, вітамінами і мінералами (що буде ідеально, наприклад, для котлет з грудки індички). Жовток зробить котлети більш ніжними, проте він не володіє такими сильними сполучними властивостями, як білок. Поклавши в фарш білок, ви забезпечите суміші ідеальну клейкість, але, швидше за все, на шкоду соковитості. Звертаючись, білок додає жорсткості, ущільнює м’якуш і видавлює частину соку. Тому з його кількістю краще не переборщувати, а для більшої пишності збивати. Останнє твердження стосується і яйця в цілому (адже білок, що міститься в ньому, повністю проявить свої властивості). Тому наш висновок: рішення про додавання яйця або його частини залежить від вашої конкретної ситуації і цілей. Хоча існує чимало способів приготувати смачні, пишні і соковиті котлети, не витративши на них жодного яйця. Альтернативою йому можуть послужити: натерта сира картопля; картопляне пюре; вимочений в молоці або холодній воді м’якуш пшеничного хліба; манка; вівсяні пластівці; картопляний крохмаль; сир.
Коментарі (0):
|
© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |