У більшості випадків люди зберігають хліб в спеціальних контейнерах (хлібницях), виготовлених з різних матеріалів (дерева, металу, пластику). Але в спекотні дні навіть вони все одно не рятують продукти від псування. Тому деякі господині вважають за краще зберігати хліб в холодильнику, вважаючи, що низька температура і сухість допоможе йому довше залишатися свіжим. Чи так це? Потрібно розібратися.
Звичайно, низька температура і відсутність підвищеної вологості продовжують термін придатності будь-якого продукту. Але зберігання в холодильнику має кілька істотних недоліків:
У холоді (нижче 2 оС) хліб швидко втрачає вологу і моментально черствіє.
У герметичній упаковці він швидко пліснявіє від випарів вологи.
Хліб добре вбирає сторонні запахи. Від цього не рятує навіть упаковка. Неприємно буде їсти суп з хлібом, якщо він пахне, наприклад, рибою.
Як відомо, в хлібі містяться дріжджі. Якщо покласти буханець близько з іншими продуктами, вони швидко зіпсуються.
Якщо хліб вже почав псуватися, холодильна камера не призупинить цей процес.
А ось морозильник – інша справа. Знижена температура уповільнює черствіння. Як показує практика, в морозильній камері при –18 оС буханець хліба може пролежати до 3 місяців і залишатися придатним до вживання. Причому заморожувати можна всі види хліба (білий, чорний або зерновий). Але треба пам’ятати, що при відтаванні він швидко набирає вологу і починає черствіти. Найкраще нарізати буханець шматочками і розфасувати по пакетам, а в міру потреби дістати потрібну кількість і розігріти в мікрохвильовці. Повторно заморожувати хліб не варто, так як після нагрівання під дією високих температур в ньому знову запускається процес бродіння. Такий продукт вже буде шкідливий для здоров’я.