Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №406 від 23.07.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Знай наших

Криза - кризою, а ліс росте

Криза - кризою, а ліс росте

Відновити ліс і створити високопродуктивні лісові насадження - це головна мета лісового господарства будь-якого регіону України. Тим більше, що однією з умов вступу до Світової організації торгівлі (СОТ) є те, що нам потрібно засадити лісами майже 42 відсотки території. Тому з року в рік на вирубаних площах та еродованих землях з’являються нові насадження, які вже за кілька десятків років перетворяться на справжній зелений масив.

Незважаючи на складні умови, в яких опинилася країна, працівники лісових господарств виконують основні планово-економічні показники. За підсумками першого півріччя 2009 року, лісівники краю відновили ліс площею 2782 гектари, заліснили 281 гектар малопродуктивних земель, які непридатні для сільськогосподарського виробництва. Після виконання запланованих рубок на площі 13,1 тисячі гектарів вдалося заготовити 229 тисяч кубічних метрів ліквідної деревини, а після рубок головного користування - 249,1 тисячі кубічних метрів.

Коли фінансова криза в країні відбилася на платоспроможності споживачів, а відтак і на попиті на лісопродукцію, як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках, лісівники почали інтенсивно шукати вихід із ситуації. Як наслідок, у травні-червні 2009 року об’єм реалізації продукції перевищив рівень аналогічного періоду минулого року. Найвищий рівень вартості знеособленого кубометра реалізованої деревини у Дубровицькому лісгоспі - 414,63 гривні, найнижчий - у Рівненському - 197,06 гривні.

За підсумками першого півріччя середньомісячна зарплата на підприємствах лісової галузі Рівненської області склала 1779,93 гривні. Найвищою вона була у Сарненському лісгоспі - 2080,37 гривні, найнижчою - у Висоцькому - 1454,85 гривні.

Про високі економічні показники лісових підприємств свідчать і відрахування, які вони спрямували до зведеного бюджету - 22,4 мільйона гривень, Пенсійного фонду - 16,7 мільйона гривень.

За результатами роботи у першому півріччі найкращими лісгоспами стали: Клеванський (директор - І.Фізик), Дубровицький (директор - Ю.Кошин), Дубенський (директор - О.Юркевич).

Тож ми вирушили у ДП “Клеванське лісове господарство”, щоб особисто привітати працівників із перемогою.

Ми просто виконуємо свою роботу

- Ви хотіли почути від нас те, що ми найкращі? - ошелешив мене запитанням головний інженер лісгоспу Юрій ТЕРНОВЕЦЬ. - Будьмо об’єктивними. Так склалося, що Клеванський лісгосп розташований у центрі Рівненської області, поблизу Рівного. А це суттєво відображається на показниках. Взяти хоча б економію на перевезеннях. Це - перше. По-друге, тут працює сильний колектив, який трудиться, не покладаючи рук. Адже лісовідновлення - це процес безперервний.

В Україні розроблена концепція розвитку лісової галузі, яка базується на тому, щоб лісівники виконували лише лісову функцію. Тобто, не займалися лісозаготівлею, а тільки вирощуванням лісу і його охороною. При цьому саме вирощування лісу має відбуватися на конкурсних засадах. І Клеванський лісгосп вже пішов цим шляхом. У районі працюють підприємці, які доглядають ліс і висаджують його. Все відбувається під контролем наших фахівців. Якщо ж адміністрацію лісгоспу не влаштовує робота підприємця, контракт розривається. Саме тому люди зацікавлені гарно працювати.

Все починається з насіння

- Ми, як і будь-яке лісове господарство, розпочинаємо свою роботу із заготівлі насіння, - приєднується до розмови інженер лісових культур Петро ДРОЗДІК (на фото). - Це особливо актуально зараз, у літньо-осінній період. Маємо насіння близько 30 лісоутворюючих листяно-чагарникових порід: дуб звичайний, дуб червоний, липа, клен, явір, горіх грецький, горіх чорний, горобина, черешня, акація біла, деякі види чагарників тощо. Ліс повинен бути збагачений різними породами. Адже на землях лісгоспів немає ніяких другорядних порід, і лісівники змушені урізноманітнювати флору. Саме так і створюється лісове середовище.

Відповідальність за збір насіння лежить на лісовій охороні, тому, щоб встигнути вчасно, вони часто залучають до цього процесу навіть свої сім’ї.

Зимою, переважно у грудні, розпочинається заготівля насіння хвойних порід (сосна, ялина звичайна, ялина колюча), тобто, починається збирання шишок. Між іншим, працівники Клеванського лісгоспу вирішили зробити цьогоріч жителям Рівненщини своєрідний подарунок у вигляді новорічних ялинок. Для цього закладатимуть шкільні відділення для вирощування ялинок колючих. Вони мають значно гарнішу від ялини звичайної форму.

Проте зазвичай сосна, ялина і дуб - це ті основні лісоутворюючі породи, які в наших умовах дають максимальну продуктивність.

Як зазначає Петро Іванович, останніми роками основне завдання лісівників - збільшувати лісистість України. З початку 2006 року вдалося заліснити 349 гектарів еродованих земель Постійненської (Костопільський район), Бронницької, Верхівської, Грушвицької селищних рад. Спершу посадили 69 гектарів, у 2007 році - 120 гектарів, у 2008 - 130 гектарів. Весною 2009 року посадили лише 20 гектарів, а до кінця року - планується ще 10. Це пов’язано лише з тим, що запас землі, де можна було б посадити породи, закінчується.

Раз на рік до лісгоспу приїздять спеціалісти лісового господарства з Києва для того, щоб визначити обсяги робіт щодо лісовпорядкування. Скажімо, у молодняків до 10 років проводиться освітлення. Тому що, наприклад, дуб, сосна чи ялина ростуть повільніше за березу чи вербу. У результаті вони затінюють головну породу. І якщо вчасно не зреагувати, потрібне насадження, яке ще не встигло навіть сформуватися, загине. У дерев віком до 20 років роблять прочистку. Від 20 до 40 - прорідження, під час якого формують склад, видаляючи непотрібне. Далі роблять прохідну рубку. Вона формує насадження і дає можливість для більшого приросту. Кожна одиниця може збільшити приріст по кубомасі в об’ємі.

Для оздоровлення лісу проводять санітарно-вибіркові рубки та очищення лісової захаращеності.

Наприклад, сосни біля Клеванської центральної районної лікарні вже давно потрібно було зрубати, адже їм уже по 160 років. Деревина вже не має цінності, оскільки давно втратила якість. А люди, не розуміючи небезпеку, яку несе в собі трухляве дерево, починають скаржитися, що його зрубують. При цьому свиню ніхто не тримає 10 років, бо її м’ясо неможливо вже буде споживати. Так само і з деревами, які оточують Клеванський госпіталь ветеранів ВВв. Рубати не дозволяють, наголошуючи, що це - зелена зона.

На жаль, не всі люди розуміють, що коли ліс достиг, його потрібно зрубувати. І після цього замість колишнього лісу з’являться нові, молоді пагінці. Адже на наступний рік після зрубів починається процес відновлення (на противагу ділянкам у болоті, які відновлюються самостійно - вегетативним шляхом). На сьогодні у Клеванському лісгоспі немає жодної ділянки, на якій би не відбулося лісовідтворення.

Експорту немає, є браконьєри

Раніше багато деревини йшло на експорт і для використання місцевими виробниками. Зараз ситуація змінилася, і значна частина клієнтів відмовилася від замовлень. Але продукція на складах не залежується, деревину просто так не ріжуть. За перший квартал соснових ділянок взагалі не рубали, бо куп-ляли переважно березу, дуб і граб.

Немає зараз попиту і на різноманітні породи для озеленення. У шкільному відділенні, шляхом зеленого черенкування, у теплицях вирощують різні деревно-чагарникові екзоти. У минулому році там з’явилося 16150 одиниць 32-х порід: різні види туй, ялина колюча, тис ягідний, ялівець, липа, клен, каштан, плодові, самшит тощо.

Однак основна проблема у лісгоспі навіть не в цьому. Дошкуляють працівникам Клеванського лісгоспу браконьєри. Причому, як стверджує Юрій Терновець, їх є два види: ті, що полюють на звірів, і лісо-кради. Це зовсім не бідні люди, які йдуть на злочин із відчаю. Вони мають можливість купити транспорт й пилки. Наприклад, у Решуцьку був випадок, коли двоє лісокрадів приїхали у ліс на таксі. Нарізали дерев, викликали машину, завантажили, потім сіли в таксі й поїхали.

Проблема полягає в тому, що не завжди лісокрадів можна покарати за чинним законодавством. Для порушення кри-мінальної справи інколи не вистачає вартості фактично викраденого. Тобто, наше законодавство не пристосоване до зберігання народного господарства.

Як розповідає мисливствознавець Михайло КВЯТКОВСЬКИЙ, за минулий рік на браконьєрів склали 36 протоколів. Полюють на все, нічим не гребуючи: козуль, кабанів, зайців, лисиць, куниць тощо. Вночі вмикають на автівках фари і стріляють із рушниць. Між іншим, саме команда пана Михайла в минулому році досягла найкращих результатів в області у цій сфері. При цьому жодної копійки, яка стягується з порушників у вигляді матеріального відшкодування, лісгосп не отримав.

- Серед завдань, які стоять перед нами, - зазначив директор ДП “Клеванське лісове господарство” Ігор ФІЗИК, - залишається тверда виконавська технологічна дисципліна, постійний пошук резервів, підвищення ефективності виробництва, зменшення витратної частини за рахунок економії паливно-мастильних матеріалів, обліку всіх витрат по кожному виду виконаної роботи.

23.07.2009Любов РОМАНЮК


Переглядів: 778

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 17.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21188)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17330)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14561)
• Допомога під час карантину [967] (14484)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14321)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14135)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14007)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13979)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13972)
• Живи до ста! [965] (13954)
• Бюджет і ми… [965] (13890)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13882)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13757)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13667)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13661)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13609)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13218)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13192)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (538)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (73)
• Тонкощі заварювання кави (68)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (68)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (68)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (65)
• Небезпека вологих серветок (63)
• Часникові стрілки корисніші за часник (62)
• Особливості вживання видів води (61)
• Пиріг «Чорний ліс» (61)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (60)
• А ваш шампунь безпечний? (58)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (57)
• Нецукровий діабет (54)
• Водій напідпитку пропонував хабар поліцейським (50)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"