№412 від 02.09.2009p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
#Актуально Сезон грибів - початок отруєнь!Гриби - це дарунок лісу, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться у грибах. Прикро, що багато людей роблять висновки лише на основі свого гіркого досвіду. Основними причинами отруєнь є вживання отруйних, старих або зіпсованих їстівних та мутованих грибів, неправильне їх приготування. Тому купуйте гриби лише у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків. І навіть не думайте порівнювати зібрані чи придбані гриби із зображенням у різних довідниках, адже вони не завжди відповідають дійсності. Якщо ж через кілька годин після куштування страви із грибів у вас почалися нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення тощо, - ви отруїлися. Тож негайно викликайте “швидку”, а до її прибуття промийте шлунок (випийте 5-6 склянок кип’яченої води, або розчину мар-ганцівки; викличте блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 таблеток), коли промивні води стануть чистими. Після цього потрібно випити міцний чай, каву або злегка підсолену воду, прикласти на живіт і до ніг грілку. Категорично забороняється вживати будь-які ліки та їжу, алкогольні напої, молоко - це може прискорити всмоктування токсинів у кишечнику. - Запобігти захворюванню можливо, - розповідає провідний фахівець Рівненського МУ ГУ МНС України в Рівненській області Сергій ВАСЬКОВЕЦЬ. - Варто ли-ше дотримуватися певних заходів та правил: 1. Не збирайте гриби: - якщо не впевнені, що знаєте їх; - поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах; - невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення - “бульба”, покрита оболонкою; - з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі; - пластинчасті - отруйні гриби маскуються під них; - “шампіньйони”, у яких пластинки нижньої поверхні шапки гриба білого кольору. 2. Не куштуйте сирі гриби на смак, обробляйте їх у день збору, поки не утворилася трупна отрута. 3. Спершу прокип’ятіть гриби у воді 7-10 хв., і лише потім варіть або смажте.
Коментарі (0):
|
© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |